Blog

Maak jij gebruik van payroll? Vanaf 2020 meer rechten voor payrollwerknemers!

woensdag 16 okt 2019

Maak jij als werkgever gebruik van payroll? Vanaf 1 januari 2020 doet nieuw arbeidsrecht zijn intrede. Dit brengt ook een aantal grote wijzigingen met zich mee ten aanzien van de payrollconstructie. Grote kans dat het gebruikmaken van payroll voor jou als werkgever minder aantrekkelijk wordt. Waarom precies? Wij praten je bij!

Payrollovereenkomst versus uitzendovereenkomst

Vanaf 1 januari 2020 wordt de payrollovereenkomst in het wetboek gedefinieerd. Op dit moment vallen payrollovereenkomsten vaak nog onder de definitie van de uitzendovereenkomst. Vanaf volgend jaar is dit einde verhaal en komt er een wettelijk onderscheid tussen beide overeenkomsten. En dat heeft (grote) gevolgen. Nu maken payrollbedrijven namelijk nog vaak gebruik van het uitzendbeding en de ruimere ketenbepaling. Hierdoor hebben sommige payrollwerknemers pas na 6 tijdelijke contracten in maximaal 4 jaar tijd recht op een vast contract. Vanaf 1 januari 2020 is die ruimere ketenbepaling voor payrollwerknemers echter verleden tijd. Ben jij werkgever en maak je gebruik van payrollwerknemers? Dan is de kans dus groot dat je minder lang gebruik kunt maken van dezelfde payrollwerknemer. Tenzij het payrollbedrijf een vast contract met de werknemer aangaat.

Gelijke monniken, gelijke kappen?

Payrollwerknemers krijgen recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als de eigen werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies. Dus heb jij zowel zelf personeel in dienst én maak je daarnaast gebruik van payrollwerknemers? Dan mag je geen onderscheid maken in rechtspositie en arbeidsvoorwaarden. Hebben jouw eigen werknemers recht op een 13e maand, een bepaald aantal vakantiedagen of scholings- en verlofregelingen? Dan hebben de payrollwerknemers dat straks dus ook.

Pensioen van payrollwerknemers

Naast dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen payrollwerknemers ook recht op een ‘adequaat’ pensioen. Een pensioenregeling die gelijk is aan de regeling die geldt voor eigen werknemers wordt in ieder geval als adequaat gezien. Payrollwerkgevers mogen echter ook zelf een eigen adequate basispensioenregeling afsluiten voor de payrollwerknemers. Wat precies onder een adequate basispensioenregeling wordt verstaan, wordt nog nader in een besluit uitgewerkt.

Tot slot

Payrollwerknemers krijgen een stuk meer rechten. Niet alleen moeten zij eerder een vast contract aangeboden krijgen. Ook hebben ze straks recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden en een adequate pensioenvoorziening. Kortom, de kans is (zeer) groot dat door al deze maatregelen payrollbedrijven hogere tarieven gaan hanteren. Maak jij veel gebruik van payrollwerknemers? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met hogere kosten. Het is dan ook het overwegen waard of je met de nieuwe regelgeving door wilt gaan met payrollconstructies.

Advies nodig? Neem gerust contact met ons op!

Maak jij gebruik van payroll? Vanaf 2020 meer rechten voor payrollwerknemers!

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden