Doorpakken na een incassotraject? De mogelijkheden op een rij!

​Komt jouw incassobureau niet verder dan een incassotraject en dagvaardingsprocedure? Wist je wel dat je meer ijzers in het vuur hebt om maximale druk op die vervelende debiteur uit te oefenen? Zo behoren ook een faillissementsaanvraag of het leggen van conservatoir beslag tot de mogelijkheden. En wij van Felix kunnen jou hierbij helpen.

Niet betalende debiteuren zijn al vervelend genoeg. Ze bezorgen jou kopzorgen en beïnvloeden de financiële positie van jouw onderneming. En is het ergste geval haalt ook een incassotraject niets uit. Je zit met je handen in het haar: wat nu?! Gelukkig staan jou nog een aantal verdere maatregelen ter beschikking. Graag schetsen wij kort de mogelijke (juridische) vervolgstappen:

1. Sommatie-exploot

Allereerst kan een sommatie-exploot jouw debiteur nèt dat extra zetje geven die nodig is om alsnog betaling van de openstaande vordering te verkrijgen. Hoe dat werkt? Onze deurwaarder brengt een persoonlijk bezoek aan jouw debiteur met een officieel deurwaardersexploot. De debiteur krijgt nog één kans de openstaande schuld in de minnelijke fase op te lossen. Een bezoek van de deurwaarder maakt vaak grote impact op debiteuren en het afschrikeffect is dan ook groot. Bovendien kan de deurwaarder meteen ter plekke poolshoogte nemen om eventuele verhaalsmogelijkheden in kaart te brengen.

2. Dagvaardingsprocedure

Een tweede optie is het opstarten van een dagvaardingsprocedure. In dat geval stellen wij eerst de dagvaarding op. Vervolgens wordt jouw debiteur door de deurwaarder opgeroepen om op een bepaalde datum voor de rechter te verschijnen. De praktijk leert dat veel debiteuren verstek laten gaan. Met andere woorden: de debiteur reageert geheel niet op de dagvaarding. In die gevallen wijst de rechter in beginsel jouw vordering volledig toe. Vervolgens heb je met het vonnis van de rechter een zogeheten executoriale titel in handen. Betaalt de debiteur naar aanleiding van het vonnis nog steeds niet vrijwillig? Dan kan de deurwaarder tot beslaglegging overgaan. Te denken valt aan het leggen van loonbeslag of op goederen van jouw debiteur (bijvoorbeeld op de woning of auto).

3. Faillissementsaanvraag

Soms kan het zinvoller zijn om in plaats van een dagvaardingsprocedure het faillissement van het bedrijf van jouw debiteur aan te vragen. Een debiteur zal er immers alles aan willen doen om niet failliet te gaan. Een faillissementsaanvraag is dan ook een ultiem incassomiddel. Een debiteur kan een faillissement simpelweg voorkomen door jouw openstaande vordering alsnog te betalen. Let wel op: voor het aanvragen van een faillissement is tenminste nog één andere schuldeiser nodig. Het kan lonen om eens rondvraag te doen in jouw netwerk of bij concullega’s. Ook kunnen wij de Belastingdienst vragen of zij toevallig ook een openstaande schuld hebben op jouw debiteur. In de regel is de Belastingdienst namelijk altijd bereid een faillissementsaanvraag te steunen.

4. Conservatoir beslag

Ook het leggen van conservatoir beslag kan dienen als een effectief incassomiddel. De kracht van conservatoir beslag is dat je al beslag kunt leggen zonder dat je een vonnis van de rechter nodig hebt. Via onze advocaat vragen wij verlof bij de rechter voor het leggen van conservatoir beslag. In de regel verlenen rechters binnen enkele uren al verlof. De deurwaarder kan vervolgens direct tot beslaglegging overgaan. Te denken valt aan beslag op bankrekeningen, woning, voorraden en andere goederen van jouw debiteur. Vaak is het leggen van conservatoir beslag al voldoende om de debiteur alsnog tot betaling te bewegen. En betaalt de debiteur niet? Dan zijn in ieder geval de beslagen goederen veilig gesteld als verhaalsmogelijkheden. Vervolgens dient er een dagvaardingsprocedure opgestart te worden om het conservatoire beslag om te zetten in een executoriaal beslag, zodat er daadwerkelijk tot executie kan worden overgegaan.

Interesse?

Nieuwsgierig geworden of wil jij graag nú doorpakken bij die ene vervelende debiteur? Wacht dan niet langer en neem contact op met mr. Lilian Bakker via 038 – 333 75 74 of lilian@felix.nl.

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd
Referentie: Equiception

​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd

Ondernemen zonder goed onderbouwd jaarplan is als paardrijden met je ogen dicht. Je komt een eind vooruit, maar vroeg of laat eindig je op de verkeerde bestemming.

Lees meer »
Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen
Blog

Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen

Een jaarplan verbetert jouw rendement aanzienlijk. Het geeft je namelijk inzicht om de juiste beslissingen te nemen. Het laat jou op een goede manier de competitie met jezelf aangaan.

Lees meer »
Mag een zieke werknemer op vakantie?
Blog

Mag een zieke werknemer op vakantie?

Het is bijna zomervakantie! Ben jij werkgever? Dan zal ook jouw personeel waarschijnlijk gaan genieten van hun welverdiende rust. Maar hoe zit dit eigenlijk met een werknemer die ziek is?

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook