BREAKING: wettelijke garantietermijn verkoop paard aan consument blijft toch 6 maanden

Begin februari stemde de Tweede Kamer in met het verruimen van de wettelijke garantietermijn van zes maanden naar één jaar bij de verkoop van paarden aan consumenten. Dat was uiteraard geen goed nieuws voor hippische ondernemers. De verkoop van een paard aan een consument zou daarmee nóg risicovoller worden. Vandaag is het wetsvoorstel behandeld in de Eerste Kamer. En met een mooie uitkomst tot gevolg, want dankzij een motie van VVD, CDA en SGP blijft de garantietermijn voor levende dieren (en dus ook paarden) tóch op 6 maanden. Jurist mr. Lilian Bakker praat je bij én vertelt je ook waarom het opstellen van een goede koopovereenkomst nog steeds even belangrijk is.

Richtlijn consumentenkoop

De nieuwe wetgeving op het gebied van consumentenkoop vloeit voort uit een Europese richtlijn. In 2019 is namelijk de Richtlijn consumentenkoop (2019/771) op Europees niveau aangenomen. De lidstaten van de Europese Unie zijn vervolgens verplicht om die richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Daarom heeft de richtlijn ook gevolgen voor Nederland.

De belangrijkste wijziging in de consumentenkoopwetgeving is de verruiming van de wettelijke garantietermijn (of beter gezegd: het bewijsvermoeden) van zes maanden naar één jaar. Begin februari stemde de Tweede Kamer daarmee in, helaas zonder gebruik te maken van de mogelijkheid om levende dieren (zoals paarden) daarvan uit te zonderen.

De verkoop van paarden door beroeps-/ en bedrijfsmatige verkopers aan consumenten zou hierdoor dus een nog risicovollere aangelegenheid worden. Het bewijsvermoeden van 6 maanden wordt immers nu vaak al als (zeer) vervelend ervaren door hippisch ondernemers. Laat staan als een consument zich nog tot een jaar (!) na levering vrij gemakkelijk bij de verkoper zou kunnen melden dat het paard niet voldoet en zich vervolgens zou kunnen beroepen op ontbinding van de koopovereenkomst. Omdat er in de tussentijd zoveel met een paard kan gebeuren (het zijn immers levende dieren en je hebt geen controle over de wijze waarop de koper met het paard omgaat), zou je als verkoper in een nog lastigere bewijspositie komen te verkeren.

Wettelijk bewijsvermoeden bij verkoop paard aan consument blijft tóch 6 maanden

Vandaag is het wetsvoorstel zoals gezegd behandeld in de Eerste Kamer. Dankzij een motie van VVD, CDA en SGP blijft de garantietermijn voor levende dieren (en dus ook paarden) gelukkig tóch op 6 maanden. Dat is goed nieuws voor de paardenhandel! De minister zal hard aan de slag gaan om de wet te repareren. Gezien de urgentie zal de minister een spoedprocedure aanvragen bij de Raad van State met als doel de wetgeving nog vóór de zomer op orde te hebben. Wordt dus vervolgd!

Opstellen van juridisch correct koopcontract blijft even belangrijk!

Is het opstellen van een goede koopovereenkomst nu minder belangrijk geworden? Zeker niet! Ook nu blijft onveranderlijk gelden dat een juridisch correct opgestelde koopovereenkomst in een onverhoopt conflict het verschil kan maken. Hoe? Door een op maat gemaakte en juridisch correcte koopovereenkomst op te (laten) stellen waarin je onder meer het volgende expliciet en nauwkeurig vastlegt:

  • omschrijving van het paard dat wordt verkocht, de mededelingen die je als verkoper over het paard hebt gedaan en de bekendheid van de koper met die mededelingen;
  • het aankoopdoel van de koper;
  • aanhechten van een keuringsrapport van een dierenarts en vastleggen bekendheid koper met (eventuele) bevindingen tijdens die klinische en/of röntgenologische keuring. Zo heb je tegelijkertijd een keuringsrapport om op terug te vallen, waarin de toestand van het paard ten tijde van de levering door een deskundige staat beschreven;
  • aanhechten van (uitgebreid) foto en beeldmateriaal van het paard ten tijde van de verkoop / levering.


Hulp nodig bij het opstellen van een passend koopcontract?

Uiteraard helpen wij jou graag bij het op maat maken van een passend koopcontract. Zo versterk je jouw juridische positie en verklein je de risico’s op een onverhoopt geschil met de koper. En zo’n geschil is eerder aan de orde dan je denkt, want wij worden wekelijks gebeld door verkopers of kopers die onenigheid hebben over een verkocht of gekocht paard. Onze jurist mr. Lilian Bakker zegt daarover het volgende:

Te vaak moeten wij constateren dat in die gevallen een koopcontract geheel ontbreekt of dat er bijvoorbeeld is gewerkt met een model van internet die vervolgens niet juridisch correct op maat is gemaakt. Dat is ontzettend jammer én zonde, want daarmee laat je als verkoper zeker kansen liggen.

Kortom, zorg dat je jouw juridische positie vooraf zo goed mogelijk inkleed. Neem daarvoor gerust contact op met onze juristen via 038 - 333 75 74 of info@felix.nl en vraag ons naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag!

mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken
Blog

De spelregels bij een paard met (verborgen) gebreken

Het is de nachtmerrie van iedere verkoper of koper: de constatering van een (verborgen) gebrek bij het paard. Maar hoe te handelen als het wel zo is en hoe kun je het voorkomen?

Lees meer »
De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden
Blog

De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Waarom? Lees het hier.

Lees meer »
Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!
Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

Heb jij alles zwart op wit staan over jullie (ver)koop van je paard of pony? Voorkom dat je later gedoe krijgt. Een koopcontract is een hele goede oplossing.

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook