Bedrijf beëindigen wegens pensioen of ziekte? Vanaf 2021 compensatie transitievergoeding!

Heb je personeel in dienst? En zit je erover te denken om te stoppen met je bedrijf omdat je toe bent aan je pensioen? Of omdat je te ziek bent om het bedrijf nog langer te runnen? En is er niemand die het bedrijf wil overnemen? In die gevallen moet je al je werknemers ontslaan én voor al deze werknemers de transitievergoedingen aftikken. Voor veel kleine werkgevers financieel een onmogelijke opgave. Maar er is goed nieuws voor kleine werkgevers. Vanaf 1 januari 2021 komt er een compensatieregeling.

Transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging

Wil je als werkgever de deuren van je onderneming sluiten door pensionering of ziekte? En kun je geen opvolger vinden? Dan zit er vaak niets anders op dan je bedrijf te beëindigen. Indien je personeel in dienst hebt, ben je aan al je werknemers een transitievergoeding verschuldigd. Vooral bij werknemers die al jarenlang trouw in dienst zijn, kan dit bedrag behoorlijk oplopen.

Voor kleine werkgevers kan het betalen van transitievergoedingen aan al het personeel dan ook tot ongewenste gevolgen leiden. Zo zien sommige werkgevers zich zelfs genoodzaakt om hun eigen pensioenpotje aan te spreken om de transitievergoedingen uit te kunnen betalen. Dit terwijl elke werkgever ziek kan worden of een gegeven moment gewoon toe is aan zijn of haar pensioen. Daarom komt er voor kleine werkgevers per 1 januari 2021 een compensatieregeling voor betaalde transitievergoedingen.

Voorwaarden voor in aanmerking komen compensatie

Wil je als werkgever in aanmerking komen voor de compensatie transitievergoeding? Dan dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. We zetten ze kort voor je op rij.

  • Er moet sprake zijn van het vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van de beëindiging van jouw bedrijf.
  • Je moet minder dan 25 werknemers in dienst hebben op 1 januari van het kalenderjaar waarin je om toestemming voor ontslag van de werknemers hebt gevraagd. Uitzendkrachten of payrollwerknemers tellen niet mee voor de berekening van het aantal werknemers.
  • De transitievergoeding was verschuldigd in (1) een periode van 6 maanden voorafgaand aan het verzoek om de toestemming of de ontbinding van de arbeidsovereenkomst, of (2) in een periode van negen maanden na de verleende toestemming of inwilliging van het verzoek om ontbinding.
  • Je hebt de pensioengerechtelijke leeftijd bereikt of gaat deze bereiken binnen 6 maanden nadat het verzoek tot ontslag is ingediend.
  • Je bent dusdanig ziek dat van jou niet verwacht kan worden dat je het bedrijf voortzet. Of, als de werkzaamheden van de onderneming al beëindigd zijn, had je het bedrijf niet binnen een periode van 6 maanden na beëindiging kunnen voortzetten op advies van de bedrijfsarts.

Strategisch kiezen

Ben je kleine werkgever en heb je plannen om binnenkort met pensioen te gaan? Dan kan het dus lonen om dit moment nog even uit te stellen tot ná 1 januari 2021 zodat je in aanmerking komt voor de compensatie. Vragen of meer weten? Neem gerust contact met ons op!


mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
mr. Lilian Bakker
Bedrijfsjurist

Kan ik je helpen?

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

* = verplicht
Een ogenblik geduld…

Meer actueel

​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd
Referentie: Equiception

​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd

Ondernemen zonder goed onderbouwd jaarplan is als paardrijden met je ogen dicht. Je komt een eind vooruit, maar vroeg of laat eindig je op de verkeerde bestemming.

Lees meer »
Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen
Blog

Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen

Een jaarplan verbetert jouw rendement aanzienlijk. Het geeft je namelijk inzicht om de juiste beslissingen te nemen. Het laat jou op een goede manier de competitie met jezelf aangaan.

Lees meer »
Mag een zieke werknemer op vakantie?
Blog

Mag een zieke werknemer op vakantie?

Het is bijna zomervakantie! Ben jij werkgever? Dan zal ook jouw personeel waarschijnlijk gaan genieten van hun welverdiende rust. Maar hoe zit dit eigenlijk met een werknemer die ziek is?

Lees meer »
Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
Gratis tips en advies

Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
felix tandwiel linkedin instagram facebook