Actueel: verruiming werkkostenregeling vanaf 2020!

woensdag 13 feb 2019

 Wij houden jou als ondernemer graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen op financieel, administratief, fiscaal en juridisch gebied. Op die manier kun jij als ondernemer inspelen op gunstige kansen en mogelijkheden. Zo wordt ondernemen een stuk makkelijker! Vandaag een blog van Patty Geelen-Kwakkel: Verruiming werkkostenregeling vanaf 2020!

Verruiming werkkostenregeling

Werkgevers kunnen tot 2000 euro hogere onbelaste vergoedingen geven aan hun werknemers. Dit heeft de ministerraad besloten op voordracht van staatssecretaris Snel van Financiën. De verruiming van deze zogenaamde werkkostenregeling gaat in op 1 januari 2020. Met deze regeling kunnen werkgevers bijvoorbeeld een kerstpakket of een bedrijfsuitje aan werknemers geven. Dit wordt zo gedaan dat kleine werkgevers relatief het meeste voordeel hiervan hebben.

Huidige situatie

Op dit moment mogen werkgevers tot 1,2% van het totale fiscale loon (de loonsom van alle medewerkers samen) onbelast vergoeden of verstrekken. Dit is de vrije ruimte. Daarbovenop kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen geven die zijn vrijgesteld. Hierbij kun je denken aan reiskosten, een telefoon of opleidingskosten.

Nieuwe situatie

Het percentage dat werkgevers onbelast mogen vergoeden wordt verhoogd naar 1,7%. Dit geldt voor de eerste 400.000 euro van het totale fiscale loon van de medewerker. Dit betekent dat werkgevers in de nieuwe situatie 6800 euro onbelast beschikbaar kunnen stellen bij een loonsom van 400.000 euro. In de huidige situatie is dit 4800 euro. Voor het bedrag boven 400.000 euro blijft het percentage van 1,2% gelden. Met name midden-en kleinbedrijven (mkb) hebben hier voordeel van. Daarnaast wordt de vergoeding die de werkgever aan de werknemer geeft voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG) ook toegevoegd aan de lijst vrijstellingen.

Oorzaak verruiming

Het kabinet heeft vorig jaar augustus 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor lagere lasten op arbeid voor het mkb. De verruiming werkkostenregeling is hier een uitwerking van en is in nauw overleg met vertegenwoordigers van het mkb vormgegeven.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden