Actueel: UBO-register gaat 27 september 2020 van start!

De Eerste Kamer heeft eind juni eindelijk ingestemd met de komst van het zogeheten “UBO-register”. De invoering van het UBO register ging niet bepaald van een leien dakje. De bedoeling was namelijk dat het UBO-register vanaf 1 januari 2020 al in werking zou treden. Het wetsvoorstel zorgde echter voor behoorlijk wat (‘privacyrechtelijke’) ophef, waardoor het meerdere keren werd uitgesteld. Nu is het dus alsnog definitief: het UBO-register gaat er écht komen en het register gaat zelfs vanaf 27 september al live. Wat betekent dit voor ondernemers?

Doel UBO-register: wie trekt er aan de touwtjes binnen een onderneming?

De term UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’. Of met andere woorden: de Uiteindelijk Belanghebbende van een Organisatie. Door het UBO-register zijn ondernemingen straks verplicht om hun eigenaren of de personen die uiteindelijk de zeggenschap hebben in een onderneming in te schrijven. Heb jij bijvoorbeeld meer dan 25% van de aandelen in een BV? Of ben je voor meer dan 25% eigenaar van een VOF of maatschap? Dan ben jij een ‘UBO’.

Per onderneming kunnen er meerdere UBO’s zijn. Doel van het UBO-register is om inzicht te krijgen in de personen die het uiteindelijk voor het zeggen hebben binnen ondernemingen. Wie trekt er nou écht aan de touwtjes? Zo probeert men financieel-economische criminaliteit (bijvoorbeeld het witwassen van geld) tegen te gaan.

Voor wie?

Het UBO-register geldt in ieder geval voor (1) BV’s, (2) NV’s, (3) vennootschappen onder firma, (4) maatschappen, (5) stichtingen, (6) commanditaire vennootschappen, (7) verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid of (8) verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid maar mét onderneming. Een aantal rechtsvormen zijn uitgezonderd van de registratieplicht in het UBO register. Bijvoorbeeld (1) eenmanszaken, (2) beursgenoteerde BV’s & NV’s, (3) verenigingen met een beperkte rechtsbevoegdheid zonder onderneming en (4) verenigingen van eigenaars.

Verplichtingen van ondernemingen onder het UBO-register

Van ondernemingen wordt het volgende verwacht onder het UBO-register:

 • ondernemingen dienen informatie over de UBO te verzamelen en deze actueel te houden;
 • ondernemingen dienen die informatie vervolgens te registreren bij de Kamer van Koophandel;
 • ondernemingen dienen te zorgen dat de informatie die bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven correct is;
 • de UBO zelf heeft een meewerkverplichting om de benodigde gegevens te verstrekken.

Welke gegevens van de UBO worden ingeschreven in het UBO-register?

De volgende gegevens van de UBO worden ingeschreven in het UBO-register:

 • naam;
 • geboortemaand en geboortejaar ;
 • nationaliteit en woonstaat;
 • aard en omvang van het economisch belang van de UBO;
 • adres;
 • geboortedag, geboorteplaats en geboorteland;
 • BSN of fiscaal nummer;
 • kopieën van de documenten waarop bovenstaande gegevens zijn gebaseerd en waarmee de UBO status wordt onderbouwd (bijvoorbeeld statuten of een VOF overeenkomst).

  Kortom, dat zijn nogal wat gevoelige gegevens die straks allemaal in het UBO-register moeten worden ingeschreven. Gelukkig zijn niet alle gegevens openbaar. Alleen de naam, geboortemaand, geboortejaar, nationaliteit, woonstaat en aard en omvang van het economisch belang van de UBO is straks voor iedereen tegen betaling openbaar in te zien. De overige gegevens (bijvoorbeeld het adres, geboortegegevens en BSN nummer) kunnen alleen bevoegde autoriteiten inzien. Denk aan de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten of de FIOD.
 • Actueel: inwerkingtredingsbesluit UBO-register op 7 juli 2020 gepubliceerd in het Staatsblad. Op 27 september 2020 gaan we live!

  Op 7 juli 2020 is het inwerkingtredingsbesluit in het Staatsblad gepubliceerd. Bekend is nu dat het UBO-register vanaf 27 september 2020 live zal gaan. Dat betekent dat vanaf 27 september 2020 ondernemingen informatie moeten verzamelen over hun UBO’s en deze informatie moeten registeren in het UBO-register. Het UBO-register wordt beheerd door de Kamer van Koophandel. Bestaande ondernemingen krijgen na 27 september 2020 nog 18 maanden de tijd om deze registratie in orde te maken. Nieuw op te richten rechtspersonen moeten hun UBO(‘s) na 27 september 2020 echter al direct registreren zodra zij zich melden bij de Kamer van Koophandel voor de registratie van hun onderneming in het handelsregister.

  Tot slot

  Werk aan de winkel dus voor ondernemers. Inschrijven is vanaf 27 september 2020 mogelijk via de Kamer van Koophandel en zal kosteloos zijn. De tekenbevoegden binnen een onderneming - die nu opgaven mogen doen aan het Handelsregister - mogen ook UBO’s inschrijven.

  Meer weten over het UBO-register of ben je benieuwd of jij een UBO bent? Neem dan gerust contact op met bedrijfsjurist mr. Lilian Bakker via lilian@felix.nl of 038 – 333 75 74. Zij denkt graag met je mee!

  mr. Lilian Bakker - Bedrijfsjurist
  mr. Lilian Bakker
  Bedrijfsjurist

  Kan ik je helpen?

  We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

  * = verplicht
  Een ogenblik geduld…

  Meer actueel

  ​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd
  Referentie: Equiception

  ​Hoe een jaarplan Equiception meer inzicht, grip én resultaat heeft opgeleverd

  Ondernemen zonder goed onderbouwd jaarplan is als paardrijden met je ogen dicht. Je komt een eind vooruit, maar vroeg of laat eindig je op de verkeerde bestemming.

  Lees meer »
  Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen
  Blog

  Zonder jaarplan ondernemen is als voetballen zonder doelen

  Een jaarplan verbetert jouw rendement aanzienlijk. Het geeft je namelijk inzicht om de juiste beslissingen te nemen. Het laat jou op een goede manier de competitie met jezelf aangaan.

  Lees meer »
  Mag een zieke werknemer op vakantie?
  Blog

  Mag een zieke werknemer op vakantie?

  Het is bijna zomervakantie! Ben jij werkgever? Dan zal ook jouw personeel waarschijnlijk gaan genieten van hun welverdiende rust. Maar hoe zit dit eigenlijk met een werknemer die ziek is?

  Lees meer »
  Ondernemen zonder juridische hindernissen dankzij onze experts
  Gratis tips en advies

  Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van de nieuwste regels en wetten, de actueelste tips en de laatste adviezen.

  We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring ».

  Goudplevier 123 8271 gb IJsselmuiden +31 (0)38 333 75 74 info@felix.nl
  felix tandwiel linkedin instagram facebook