Op 1 januari 2020 hebben we nieuwe wetten en regels gekregen op het gebied van het arbeidsrecht. De wet WAB is namelijk op 1 januari dit jaar officieel in werking getreden, waardoor de regels voor bijvoorbeeld ontslag, transitievergoeding, ketenregeling en oproepkrachten zijn veranderd. De zogeheten “premiedifferentiatie” was ook een belangrijke wijziging in het arbeidsrecht. De premie die werkgevers voor hun werknemers afdragen voor de WW is nu namelijk afhankelijk van het soort arbeidscontract. Heeft jouw werknemer een vast contract met een vast aantal uren per week? Dan betaal je de lage WW-premie. Heeft jouw werknemer een tijdelijk contract of is jouw werknemer een oproepkracht? Dan betaal je de hoge WW-premie. De regering probeert via deze wijze werkgevers te motiveren om werknemers meer vaste contracten te geven.
Om als werkgever aanspraak te kunnen maken op de lage WW-premie, is vereist dat de dienstverbanden met vaste werknemers schriftelijk op de juiste wijze vastliggen. Zo dient vast te liggen dat de werknemer inderdaad een vast dienstverband heeft én welk vast aantal uren de werknemer wekelijks werkt. In eerste instantie moesten werkgevers dit al vóór 1 april 2020 regelen, maar in het kader van de coronacrisis is werkgevers uitstel verleend tot en met 30 juni 2020.
Zorg daarom dat je uiterlijk 30 juni 2020 een getekend arbeidscontract óf getekend addendum hebt opgenomen in de loonadministratie. Heb je dit niet? Dan ben je als werkgever met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 alsnog de hoge WW-premie verschuldigd. Dat is niet wenselijk en onnodig kostenverhogend, zeker in deze coronatijd. Het verschil tussen de lage en de hoge WW-premie bedraagt namelijk maar liefst 5 procentpunten (!): 2,94% versus 7,94%.
Hulp nodig bij het opstellen van een correct arbeidscontract of addendum? Bel of mail dan naar ons kantoor via 038 – 333 75 74 of info@felix.nl. Wij helpen jou graag!