Blog

Welk btw-tarieven gelden bij het in training zetten van een paard?

donderdag 17 dec 2020

Heb jij een trainingsstal? En heb jij dus paarden van anderen in training staan, bijvoorbeeld om zadelmak te maken of om verder op te leiden? Lees dan vooral even verder. Want, ben jij je wel bewust van de verschillende btw-tarieven die kunnen gelden voor training, stalling en voeding & verzorging? Wij leggen het jou graag uit. Ook geven wij jou tips om correct te factureren!

In training geven = geen gelegenheid geven tot sportbeoefening

Wanneer een eigenaar zijn of haar paard in training geeft aan een stal (bijvoorbeeld ter verdere africhting van het paard), is er fiscaal gezien geen sprake van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening. De eigenaar van het paard gaat immers niet zelf gebruik maken van de aanwezige rijaccommodatie (zoals bij pensionstalling bijvoorbeeld wel het geval is. Lees hierover verder in onze blog over de verschillende btw-tarieven bij pensionstalling).

De vergoeding voor training is belast met 21% btw

Omdat er fiscaal gezien geen sprake is van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening, is de vergoeding voor training belast met 21% btw. Werk jij als trainings-/africhtingsstal vanuit een totaal factuurbedrag met één vergoeding per periode? Bijvoorbeeld één vergoeding per maand? Dan kun je dit als volgt splitsen:

Stap 1: vergoeding berekenen

Je berekent de vergoeding voor de training van het paard op basis van het ingeschatte aantal uren dat je gemiddeld per periode aan training besteedt.

Stap 2: splitsen in stalling en overige dienstverlening

Het restant van het periodieke bedrag (meestal maandbedrag) splits je vervolgens in stalling en overige dienstverlening (bijvoorbeeld voeding en verzorging en training).

Stap 3: 35% toerekenen aan stalling

Van dit restant kun je dan 35% toerekenen aan de stalling en de rest aan de overige diensten.

Stap 4: stalling btw-vrij en overige diensten 21%

De stalling is dan btw vrijgesteld en de overige diensten (bijvoorbeeld voeding en verzorging en training) vallen onder het normale 21% tarief van de btw.

Tip: Maak je eigen trainingsovereenkomst (in combinatie met stalling)

Voorkom onduidelijkheid richting jouw klanten over de toe te passen btw-tarieven op de verschillende prestaties bij het trainen van paarden. Je regelt dit gemakkelijk in een trainingsovereenkomst. In zo’n overeenkomst kun je bijvoorbeeld een heldere specificatie opnemen van de verschillende onderdelen. En dat geeft niet alleen duidelijkheid richting jouw klant over de vergoeding en de van toepassing zijnde btw, maar ook voorkom je gedoe met de fiscus.

En in een trainingsovereenkomst kun je natuurlijk over méér onderdelen samen afspraken maken. Wat dacht je van afspraken over aansprakelijkheid, betaling, africhtingsniveau en verdeling van prijzengeld? Neem even contact met ons op via info@felix.nl of 038 – 333 75 74. Wij denken graag met je mee, zodat jouw juridische positie goed ingekleed is en je risico’s zoveel mogelijk hebt afgedekt.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2025 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden