Welk btw-tarief geldt er voor de dienstverlening van opfokkers?

maandag 05 feb 2024

Heb jij paarden in de opfok? Welk btw-tarief moet je dan rekenen op de factuur? In ons boekje Paard & Fiscus geven je onder andere antwoord op deze vraag maar vandaag krijg je deze cadeau.

Hoog of laag?

Normaal gesproken mag je alleen 9% rekenen bij landbouwpaarden, fokmerries en dekhengsten; zowel bij verkoop van een paard als het opfokken. Maar de staatssecretaris van Financiën heeft voorlopig goedgekeurd dat het verlaagde btw-tarief geldt voor opfokkers. Het moet dan wel gaan om de zuivere opfok en de africhting.

Wat is zuivere opfok?

In de praktijk verstaan wij onder ‘zuivere opfok’ de tijd waarin het jonge paard kan opgroeien tot een jongvolwassen paard.

  • In deze periode wordt het paard verzorgd
  • Groeit het op in groepsverband
  • Wordt het sociaal en handelbaar gemaakt
  • Worden er geen prestaties van het jonge paard verwacht

De africhting is het verder socialiseren van het paard, het zadelmak maken van het paard en het paard zodanig africhten dat het geschikt is voor gebruiksdoeleinden als rij- of menpaard.

Africhtingsfase

De africhtingsfase mag, wil je deze fase nog kunnen rekenen tot de opfokperiode, niet langer dan zes maanden duren. Bij een langere termijn is het aan de africhter om aan te tonen dat er geen sprake is van training. De africhtingsfase eindigt in ieder geval als er een startkaart wordt aangevraagd of aan het einde van het vijfde levensjaar van het paard.

Het trainen van een paard tot dressuur- of springpaard op B of ander niveau hoort niet bij de opfok van paarden. In dat geval ben je 21% btw verschuldigd.

Meer btw-antwoorden voor jou

Wil jij meer weten over deze toelichting of heb je een andere vraag over btw bijvoorbeeld over het btw-tarief voor training? Bel gerust via 038 333 75 74 of mail naar info@felix.nl.

Of vraag het boekje Paard & Fiscus editie 2023 aan waarin 50 vragen fiscale en juridische vragen worden beantwoord.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden