Blog

Waarom het loont om je zakelijke financiering te herzien

woensdag 11 mei 2022

Heb jij als ondernemer een zakelijke lening, waarvan de rentevast periode binnen 2 jaar afloopt? Tijd om in actie te komen! Ondanks dat de rente op dit moment stijgt, is de kans groot dat je flink wat geld kunt besparen.

Ook is het een geschikt moment om te kijken of de door jou verstrekte zekerheden aan de bank, zoals een persoonlijke borgstelling, nog wel bij de lening passen. Het komt namelijk regelmatig voor dat ondernemers deze persoonlijke aansprakelijkheid vergeten.

Financieringsspecialist Jeniene Penninkhof legt in dit blog toe wat het oplevert om je zakelijke financiering na een paar jaar tegen het licht te houden.

Een betere financiële positie na een aantal jaar

“Vaak adviseren wij een lening met een rentevast periode van vijf jaar”, legt Jeniene uit. “Zo creëer je voor jezelf de kans om na die periode het rentepercentage te herzien. Ervan uitgaande dat je je doelen tegen die tijd gerealiseerd hebt en je financiële positie beter is.”

Ze vervolgt: “jouw ratio’s kunnen in die periode aanzienlijk verbeteren waardoor je risico-opslag lager uitvalt. Met als gevolg dat je tegen die tijd een beter rentevoorstel van de bank kunt krijgen.”

Besparen op je bedrijfsfinanciering

Als je onderneming de laatste 3 jaar is gegroeid en je vermogen is toegenomen, kan je mogelijk geld besparen met een lagere rente op je lopende financiering.

Jeniene: “Wij kijken hoe wij jouw bedrijfscijfers zo optimaal mogelijk aan de bank kunnen presenteren. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat het beter is om een dividenduitkering uit te stellen of qua omvang aan te passen. Zo creëer je een hogere vermogenspositie, waardoor de risico-opslag omlaag kan.”

Een uitkomst kan ook zijn dat er geen actie nodig is. Maar dan weet je in ieder geval dat jouw lening nog goed aansluit bij je huidige situatie.

Persoonlijke borgstelling nog wel terecht?

Daarnaast speelt nog een ander belangrijk aspect. Veel ondernemers zitten in een BV om persoonlijke aansprakelijkheid uit te sluiten. De bank kan, als je een zakelijke hypotheek aanvraagt, echter wél vragen om een persoonlijke garantstelling.

Jeniene benadrukt: “Voor een ondernemer is dat altijd een spanningsveld omdat je nooit álles kunt voorzien voor jouw bedrijf, hoe goed je voorbereiding ook is. Als het dan zakelijk tóch misgaat, wil je niet je huis hoeven verkopen om de bank te kunnen betalen.”

Het is hoe dan ook goed om te kijken of de door jou verstrekte zekerheden nog wel in verhouding staan tot de uitstaande schuld. Misschien heb je een groot deel van de schuld al afgelost of is de markt veel stabieler dan toen je de lening afsloot.

Kan jouw financiering voordeliger of beter?

Loopt de rentevast periode van jouw lening binnen nu en twee jaar af? Dan helpen we je graag met het doorlichten van je rente en leningsvoorwaarden.

Neem contact op met onze financieringsdeskundige Jeniene Penninkhof via jeniene@felix.nl of 038-820 09 64. Snel extra financiering nodig? Jeniene noemt in haar vorige blog 2 mogelijkheden om al binnen 24 uur extra krediet te regelen.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2023 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden