Blog

Voegbedrijf Heldoorn van VOF naar BV: ‘Felix ontzorgde ons van A tot Z’

woensdag 22 dec 2021

Jarenlang was Voegbedrijf Heldoorn actief als Vennootschap onder Firma (VOF). Destijds een voordelige en fiscaal aantrekkelijke rechtsvorm voor dat type bedrijf met die grootte. Maar het inmiddels gerenommeerde restauratiebedrijf groeide in 17 jaar tijd flink uit zijn jasje. Waarmee ook de persoonlijke financiële risico’s voor de twee vennoten toenamen. Felix hielp Frederik Heldoorn en Jacco Landman daarom met het oprichten en fiscaal optuigen van een BV-structuur. “Felix ontzorgde ons daarbij van A tot Z.”

Risico’s

Aan ondernemen kleven altijd risico’s. Deze beperk je als ondernemer natuurlijk zo veel mogelijk, maar volledig uitsluiten is onmogelijk. Wanneer jouw bedrijf hard groeit, de projecten steeds groter en veelomvattender worden, groeien ook de risico’s navenant mee. Dat is precies wat gebeurde met het erkende voeg- en reparatiebedrijf Heldoorn, dat tegenwoordig vier werknemers in dienst heeft. In een VOF zijn compagnons echter volledig aansprakelijk voor eventuele schulden die ontstaan. Wat een hard gelach kan zijn voor jouw privévermogen.

Notre Dame

“Stel dat wij een oude kerk restaureren en er ontstaat een grote brand”, legt mede-eigenaar Frederik Heldoorn uit. “Zoals de Notre-Dame in 2019. Dan praat je over miljarden euro’s aan schade. In een VOF ben je hier dus privé aansprakelijk voor. Dat risico is gewoon te groot. We doen ons werk met de allerbeste intenties, maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Daar hoef jij niet persoonlijk voor op te draaien.”

Meer zekerheden

De aansprakelijkheid was weliswaar de belangrijkste, maar niet de enige reden om van rechtsvorm te veranderen. Felix richtte de holdingstructuur fiscaal optimaal in voor het bedrijf uit IJsselmuiden. “In het verleden was het na een heel goed jaar altijd een verrassing hoeveel belasting we nog zouden moeten afdragen”, aldus Heldoorn. “We wisten namelijk nooit precies hoeveel we zouden overhouden. Die belastingafdracht viel eigenlijk altijd enorm tegen. In een BV heb je meer zekerheden, zodat je beter kunt sturen op die kostenkant. Dat is erg prettig. Als je dan geld wilt overbrengen naar je privévermogen, weet je precies wat er overblijft.”

Beste gevoel

Dat én een steeds verder groeiende omzet brachten Voegbedrijf Heldoorn tot het aanpassen van de rechtsvorm. “We selecteerden drie bedrijven waarvan wij dachten dat ze goed bij ons zouden passen”, vertelt Heldoorn. “Bij Felix hadden we het beste gevoel. Wij doen apart werk: met name restauratie en renovatie van monumentale panden, maar ook particuliere woningen. Felix begreep direct waar bij ons de mogelijke knelpunten zaten.”

Van A tot Z

Voegbedrijf Heldoorn kijkt met volle tevredenheid terug op het traject. “Felix ontzorgde ons daarbij van A tot Z”, vertelt de mede-eigenaar. “We hadden zelf geen idee waar we zouden moeten beginnen. Zij hebben van het begin af aan steeds goed uitgelegd waar ze mee bezig waren en hoe ver ze waren in het proces. Dat konden we perfect bijhouden in een online omgeving, maar ze belden ook geregeld. Daar komt bij dat ze de waarde van onze machines realistisch hebben ingeschat. Voor de Belastingdienst moet je aangeven welke waarde je inbrengt in een BV. Maar bij onze machines is dat lastig inschatten, want wat is iets na twee jaar waard? Daarom bleef Felix aan de lage kant, zodat we daar later niet mee in de problemen komen. Dat vond ik heel sterk. Ze voeren een veilige koers en wisten precies waar ze het over hadden.”

Spannende deadline

Bijzonder was ook de deadline voor rechtsvormwijziging. “Ik startte mijn bedrijf in mijn eentje op 8 maart 2014. Het leek mij mooi om dan precies op 8 maart 2020 over te gaan naar een BV. Dat was best een spannende deadline, maar Felix heeft het waargemaakt.”

Ook de rechtsvorm van jouw bedrijf wijzigen?

Dan helpen we je daar graag bij! Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan via de mail info@felix.nl of telefoon 038 – 333 75 74.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden