Heb jij personeel in dienst? Let dan op! Vanaf 1 januari 2020 gaat de ketenregeling veranderen. Wil je als werkgever optimaal gebruik maken van flexibele contracten? Lees dan verder voor strategische tips.
Stel je wil graag eerst een tijdje ervaring opdoen met een werknemer. Zo kun je mooi even aftasten of de werknemer naar behoren functioneert en goed past binnen jouw bedrijf. Zonder dat je al te snel aan de werknemer ‘vast’ zit. De huidige wetgeving biedt je die mogelijkheid doordat je de werknemer 3 contracten voor bepaalde tijd mag aanbieden in maximaal 2 jaar tijd. Ga je na die 2 jaar of na meer dan 3 contracten verder met de werknemer? Dan is dat op basis van een vast contract.
Per 1 januari 2020 komt hier verandering in. De ketenregeling wordt namelijk verruimd van 2 naar 3 jaar. Kortom: als werkgever heb je een jaartje extra voordat je verplicht bent een vast contract aan te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld 3 keer een jaarcontract aanbieden. Of twee keer een contract voor 1,5 jaar. De keus is aan jou.
Ben jij je ervan bewust dat je nu al kunt anticiperen op de nieuwe wetgeving? Zo kun jij als werkgever zo optimaal mogelijk gebruikmaken van flexibiliteit. Op alle tijdelijke arbeidsovereenkomsten die eindigen op of na 1 januari 2020 is de nieuwe ketenregeling van toepassing. Tenzij hiervan in de cao in het voordeel van de werknemer is afgeweken. Door een strategisch gebruik van de ketenregeling kun je zo lang mogelijk gebruikmaken van flexwerkers. We laten het je graag zien aan de hand van een voorbeeld.
Stel een werknemer is per 1 april 2018 in dienst. De eerste arbeidsovereenkomst is aangegaan voor een halfjaar tot 1 oktober 2018. Hierna krijgt de werknemer een tweede arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar, namelijk van 1 oktober 2018 tot 1 oktober 2019. In oktober 2019 is het dus weer tijd om de arbeidsovereenkomst te verlengen. Dit kan nog één keer. Op grond van de huidige wetgeving mag je per slot van rekening totaal 3 arbeidscontracten aanbieden in 2 jaar tijd, voordat de werknemer recht heeft op een vast contract. Dit zou betekenen dat je de werknemer nog één keer een contract voor een halfjaar kunt geven.
Maar, let op! Onder het nieuwe arbeidsrecht mag je straks 3 contracten geven in totaal 3 jaar tijd voordat je verplicht bent om een vast contract te geven. Voor deze nieuwe ketenregeling geldt geen overgangsrecht. Op een arbeidsovereenkomst die op of na 1 januari 2020 eindigt, is de nieuwe ketenregeling van toepassing. Oók als de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 1 januari 2020 (tenzij in jouw CAO hiervan ten voordele van de werknemer is afgeweken). Kortom: in plaats van een halfjaarcontract mag je in oktober 2019 deze werknemer nog een derde tijdelijk contract aanbieden voor de duur van 1,5 jaar! Zo maak je als werkgever optimaal gebruik van de mogelijkheid tot flexibele arbeidscontracten.
Benieuwd welke keus jij het beste kunt maken in een concreet geval? Neem dan gerust contact met ons op via 038 – 333 75 74 of lilian@felix.nl.