VEELGESTELDE VRAAG HIPPISCHE ONDERNEMERS: MAG IK NOG PRIVÉ LESSEN GEVEN?

donderdag 26 mrt 2020

UPDATE 26 MAART 2020 – Afgelopen maandagmiddag 23 maart publiceerden wij een blog voor de hippisch ondernemer: mag ik nog privélessen geven? Vervolgens vond maandagavond een nieuwe persconferentie plaats. Dat riep bij veel mensen opnieuw vragen op: wat is nu de stand van zaken? Wij praten je bij. Lees verder!

Situatie afgelopen week

Op 15 maart jl. besloot de Nederlandse overheid in het kader van de coronacrisis dat sportclubs in ieder geval tot en met 6 april hun deuren moeten sluiten. In aanvulling hierop hebben de KNHS en FNRS vorige week terecht laten weten dat manege- en verenigingslessen op manegebedrijven en paardensportverenigingen per direct dienen te worden afgelast. Dat riep echter wel de volgende vraag op: in hoeverre geldt dit óók voor de hippisch ondernemer die géén manegebedrijf of paardensportvereniging exploiteert, maar als ondernemer een ‘sportstal’ of ‘handelsstal’ bedrijft? Bijvoorbeeld een dressuur-, spring- en/of trainingsstal zonder leden, waar paarden worden afgericht, paarden worden verkocht en/of individuele lessen worden gegeven aan wedstrijdruiters en -amazones?

Omdat wij hier vorige week ontzettend veel vragen over binnen kregen, hebben wij maandagmiddag besloten hier een blog over te publiceren. Zeker nu wij vorige week zagen dat ook veel dressuur-, spring- en/of handelsstallen naar aanleiding van de persconferentie van 15 maart jl. hun deuren sloten en alle individuele trainingen werden geannuleerd. Uiteraard met aanzienlijke of zelfs gehele omzetderving tot gevolg. En dat terwijl een groot deel van de boterham van hippische ondernemers juist wordt verdiend met het geven van privélessen.

Tot maandagavond 23 maart gaf Rijksoverheid aan: 1 op 1 lessen zijn toegestaan

Vóór de persconferentie van maandagavond viel op de website van de Rijksoverheid nog het volgende antwoord te lezen op de vraag of personal trainers nog 1 op 1 lessen mochten geven:

‘Ja, personal trainers mogen privé lessen blijven geven. Houd wel zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. Sporten in groepen is niet gewenst, omdat de 1,5 meter afstand dan niet te garanderen is. Om die reden zijn sportclubs gesloten.’

Zo mochten tot en met maandagmiddag 23 maart personal trainers nog steeds 1 op 1 privé fitness lessen geven. Als we dit vervolgens doortrokken naar de paardensport, dan constateerden wij vorige week dat individuele paardrijlessen in zijn algemeenheid plaatsvinden in een ruime binnenhal (20x40m, 20x60m of zelfs nog groter), of in een buitenbak in de open lucht van dezelfde afmetingen. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van een (draadloos) instructiesysteem op afstand. Het houden van 1,5 meter afstand is dan ook zeer goed te realiseren. Naar onze mening waren de adviezen van de overheid destijds met name bedoeld om groepslessen en samenscholingen van mensen in maneges en op paardensportverenigingen te voorkomen.

Het geven van 1 op 1 privé lessen was bovendien nog gewoon toegestaan. Dat bleek zelfs expliciet uit de letterlijke tekst van de website van de Rijksoverheid. Daarom wilden wij met onze blog van maandagmiddag hippisch ondernemers behoeden voor onnodig omzetverlies. Vanzelfsprekend dienen we met z’n allen het coronavirus te bestrijden en besmetting te voorkomen. Maar op een dressuur-, spring- en/of trainingsstal zonder leden was het nog prima mogelijk om op een ‘corona proof’ manier les te geven. Uiteraard met het treffen van de nodige maatregelen, zoals het opzadelen van het paard bij de eigen trailer van de lesklant, voortdurend 1,5 meter afstand in acht nemen, het toelaten van maximaal 1 begeleider naast het paard en de ruiter/amazone, het open zetten van deuren zodat daar geen aanrakingen plaatsvinden, pas de volgende klant ontvangen als de vorige lesklant is vertrokken, kantine dicht laten, klanten een eigen oortje laten meenemen etc. etc. Het zou immers zonde zijn als hippisch ondernemers hun omzet volledig zagen opdrogen, terwijl het geven van privélessen helemaal niet ‘verboden’ was.

Standpunt Felix Hippisch na persconferentie maandagavond 23 maart

Maandagavond 23 maart vond er vervolgens een nieuwe persconferentie plaats. Een persconferentie waarin aanvullende maatregelen werden gepresenteerd ter bestrijding van het coronavirus in Nederland. Dat riep terecht de vraag op: hoe zit het nu? Hieronder lees je daarom ons standpunt ten aanzien van het geven van privélessen op dressuur-, spring- en/of trainingsstal zonder leden.

Vooropgesteld zijn de maatregelen maandagavond verder aangescherpt. Maatregelen die met name voortkwamen uit de situatie die afgelopen weekend ontstond door groepsvorming van mensen op de stranden en in de natuurgebieden. Aangescherpte maatregelen die absoluut terecht zijn. We dragen immers met zijn allen in Nederland de verantwoordelijkheid voor de bestrijding van het coronavirus. Het in acht nemen van alle richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid is dan ook van groot belang.

Inmiddels is de website van de Rijksoverheid met veelgestelde vragen over het coronavirus en sport gisteren (d.d. 25 maart) opnieuw geüpdatet (klik hier). Door de Rijksoverheid wordt nu onder andere aangegeven dat alle ‘sportclubs en sportvoorzieningen’ in ieder geval tot 6 april gesloten zijn, ook voor het sporten op individuele basis. Naar onze mening is het geven van lessen dan ook niet toegestaan op manegebedrijven en paardensportverenigingen.

De hippisch ondernemer met een eigen stal staat in onze ogen echter niet gelijk aan een sportclub of sportvoorziening. De hippisch ondernemer bedrijft een onderneming. Een onderneming waar vaak handel in paarden wordt bedreven, waar paarden worden afgericht en individuele lessen worden gegeven aan wedstrijdruiters en -amazones. Dergelijke hippische ondernemingen nemen wat ons betreft dan ook een uitzonderingspositie in op de maatregelen die getroffen zijn ten aanzien van sportclubs en sportverenigingen. Verder is het geven van privélessen in de paardensport een wat ‘vreemde eend in de bijt’ ten opzichte van veel andere sporten. Zo komt de instructeur tijdens een privéles niet dicht in de buurt van de ruiter en het paard, maar zit deze gedurende de gehele les in een hoekje van de 20x40m of 20x60m hal of buitenbak. Ook de KNHS heeft inmiddels het volgende aangegeven op haar website:

‘Individueel rijden van paarden is wel toegestaan. Dit mag enkel onder begeleiding indien dit strikt noodzakelijk is. Vermijd hierbij fysiek contact en houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.’

Wij doen vooral een beroep op het gezonde verstand van een ieder. Nederland verkeert tot op heden (nog) niet in een situatie van een lockdown. Op dit moment hoef je (nog) niet aan te tonen waarom je je buiten begeeft en wordt er pas gehandhaafd als er sprake is van groepsvorming en samenscholing. Het vervoeren van paarden is niet verboden. Vele hippische ondernemers verdienen hun boterham grotendeels (of geheel) met het geven van privélessen en voor het uitoefenen van dit vak geldt (nog) geen specifiek verbod (zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld kappers en schoonheidsspecialistes). Maak daarom als hippisch ondernemer zelf je afweging of je privélessen wel of niet laat doorgaan. Naar onze mening is dit nog steeds mogelijk, ook met inachtneming van de aangescherpte maatregelen van maandagavond (dus zorg dat er geen groepsvorming en samenscholing ontstaat, zorg te allen tijde voor 1,5 meter afstand en neem de hierboven omschreven extra (hygiëne)maatregelen in acht). Tot slot sluiten ook wij ons uiteraard geheel aan bij de KNHS dat we de uitzonderingspositie van de paardensport ten opzichte van andere sporters in Nederland moeten koesteren. Voorzichtigheid en respect voor de getroffen maatregelen is dan ook absoluut geboden.

Tot slot

Uiteraard gaan de ontwikkelingen rondom het coronavirus razendsnel en is een verdere aanscherping of lockdown niet uitgesloten.

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2023 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden