Update Noodloket (TOGS regeling): meer duidelijkheid over vestigingsvereiste!

woensdag 08 apr 2020

Op 27 maart jl. is het Noodloket geopend voor ondernemers die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis en de maatregelen die de overheid heeft genomen ter bestrijding van het virus. De regeling wordt ook wel TOGS genoemd: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren. Via het Noodloket kunnen zwaar getroffen ondernemers een eenmalige gift van €4.000,- krijgen. Doel is om omvangrijke vaste lasten, anders dan personeelslasten, te kunnen blijven betalen (bijvoorbeeld huur).

Vestigingsvereiste: onderneming moet gevestigd zijn buiten de woning

Eén van de voorwaarden van het Noodloket is dat de onderneming gevestigd dient te zijn buiten de woning. De enige uitzondering hierop vormden eet- en drinkgeleden, bijvoorbeeld een café waar de eigenaar boven woont. Dit ‘vestigingsvereiste’ riep echter terecht veel vragen op. Bijvoorbeeld bij de hippische ondernemer die op het erf van zijn bedrijf woont of de kapster met een kapsalon aan huis. Op basis van de SBI-code leken deze ondernemers in eerste instantie in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Maar, nu in die gevallen het vestigingsadres van de onderneming overeenkomt met het woonadres van de ondernemer, vielen deze ondernemers alsnog buiten de boot. Ze voldoen immers niet aan de voorwaarde dat de onderneming op een ander adres dan het woonhuis gevestigd moet zijn.

Kabinet verschaft duidelijkheid

Gisteravond (7 april jl.) heeft het kabinet een verdere toelichting gegeven op het vestigingsvereiste. Hoofdregel blijft nog steeds dat de onderneming een fysieke vestiging buiten de eigen woning moet hebben. Het kabinet laat echter ook weten dat deze hoofdregel niet altijd recht zal doen aan de feitelijke situatie. Het kabinet realiseert zich dat in sommige sectoren een onderneming wél gevestigd kan zijn op het huisadres én er tegelijkertijd ook sprake kan zijn van omvangrijke periodieke lasten. In het bijzonder noemt het kabinet ondernemers op het gebied van haar- en schoonheidsverzorging en de houder van een manege op het eigen erf. Daarom komen bijvoorbeeld hippische ondernemingen, kappers en schoonheidsspecialisten met een zaak aan huis mogelijk alsnog in aanmerking voor een tegemoetkoming via het Noodloket (of TOGS regeling). Er zal in dat geval wel een extra aanvullende verklaring gevraagd worden, waaruit moet blijken dat de bedrijfsactiviteiten en de (vaste) bedrijfslasten een zekere minimale omvang hebben.

Tot slot

Meer informatie over alle ins&outs van de regeling is te vinden in deze blog. Bijvoorbeeld welke SBI codes in aanmerking komen voor de tegemoetkoming en welke overige voorwaarden er gelden. Hulp nodig bij de aanvraag of zeker weten of je aanspraak kunt maken op de eenmalige gift van €4.000,-? Neem dan gerust contact op met Harold Ridderbos via 038 – 333 75 74 of harold@felix.nl.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2025 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden