Tip van Jos: kies de ideale auto van de zaak in tien stappen!

maandag 25 feb 2019

Als bedrijfsadviseur helpt onze directeur Jos Felix ondernemers graag om de juiste strategische keuzes te maken. “Met oog voor jouw belang en die van je klanten ben ik een sparringpartner waarmee je op alle niveaus kunt schakelen.” Elke maand geeft hij ondernemers een tip over het financieel managen van hun onderneming. Vandaag tip 2: Kies de ideale auto van de zaak in tien stappen!

Auto’s zijn er in vele soorten en maten. Een open deur? Wacht maar tot jij er als ondernemer zelf een moet kiezen voor zakelijk gebruik… Je zult merken dat hoofdbrekens over kleur en interieur ineens je minste zorg zijn. Tenminste, als je gaat voor veel opbrengst en weinig kosten. Maar hoe kies je nou de juiste auto voor jouw wensen, benodigdheden en mogelijkheden? In tien stappen help ik je op weg.

1. Stel je budget

Afschrijving, motorrijtuigenbelasting, brandstof, verzekering, parkeren, wassen, onderhoud en reparatie. Een auto van de zaak neemt al met al behoorlijke kosten met zich mee. Start je zoektocht daarom altijd met het stellen van een budget waarin je al deze kosten meeneemt. Hoeveel wil jij investeren? En hoeveel wil jij op jaarbasis kwijt zijn aan je auto?

2. Schat je kilometrage

Nee, een exact aantal kilometers is niet nodig. Een gedegen schatting met een speling tot 5.000 kilometer is voldoende. Zo weet jij ongeveer hoeveel kilometer je nieuwste aanwinst moet gaan rijden.

3. Bepaal of je privé wilt rijden of niet?

Ga je de auto wel of niet gebruiken voor privédoeleinden? Als je deze vraag met ja beantwoordt, hou er dan rekening mee dat je een percentage van de catalogusprijs moet optellen bij je inkomen. Die ‘bijtelling’ is afhankelijk van de C02-uitstoot van je auto. Wanneer je kiest voor een elektrische auto zonder CO2-uitstoot, is de bijtelling 4% over maximaal € 50.000. Daarboven geldt het standaardpercentage van 22%. Dit percentage geldt ook voor alle andere auto’s. Kies je voor een auto in de hoogste bijtellingscategorie? Dan is het slim om te kijken of er nog andere mogelijkheden zijn. Kun je bijvoorbeeld een privéauto gebruiken voor je privéritten of schaf je privé een auto aan die je zakelijk en privé gaat rijden? Als je ondernemer bent met een eenmanszaak, VOF of maatschap, kan dat zelfs vaak mét btw-aftrek! Onze zustervennootschap AMD automotive fiscalisten heeft daar een handige rekentool voor. Die kun je vinden op www.autoenfiscus.nl. Kom je er niet goed uit, dan helpen we je graag verder met die fiscale keuze.

4. Kijk naar gebruikssituatie

Kies je voor de lage bijtelling van 4% en dus voor een elektrische auto? Bedenk dan vooraf goed waar je de meeste kilometers denkt te rijden. Kies vervolgens voor een auto met een actieradius die past bij jouw gebruik. Vergeet niet om binnen drie maanden nadat je de order getekend hebt, je investering te melden bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je krijgt dan 27% milieu-investeringsaftrek.

5. Pak de rekenmachine erbij

Je bent je zoektocht begonnen met het vaststellen van je budget. Voor een realistisch beeld trek je van dat budget eerst je geraamde kosten voor wassen en parkeren af. Die liggen voor elke auto zo goed als gelijk. Daarna zoek je voor het bedrag wat overblijft, verschillende auto’s uit die binnen je budget vallen.

6. Raam je brandstofkosten

Aan alle modellen die binnen je budget vallen zitten variabele kosten vast. Bijvoorbeeld die voor brandstof. Een elektrische auto rijdt zo’n 5 à 6 kilometer op een kWh. De consumentenprijs daarvoor ligt op ongeveer 22 cent per kWh. Voor hybride-, benzine- of dieselauto’s is geen algemeen verbruikscijfer te geven. Deze verschillen sterk per auto(soort). Kijk dus goed naar de verbruiksopgave van de fabrikant en vergelijk op dat vlak alle auto’s die uit jouw selectie kwamen.

7. Bereken je MRB

Nog zo’n fluctuerende kostenpost voor je auto is de motorrijtuigenbelasting (MRB). Die hangt af van het gewicht van de auto en de brandstof waar deze op rijdt. Waarbij een dieselauto altijd duurder is dan een auto op benzine. Je kunt de MRB van alle modellen die binnen je budget vallen, eenvoudig berekenen op de site van De Belastingdienst.

8. Vraag advies over afschrijving

Volledig afhankelijk van welk model je kiest, zijn ook de afschrijvingskosten. Sommige auto’s verliezen heel snel hun waarde. Voor andere krijg je juist veel terug. De restwaardes van auto’s is continu aan verandering onderhevig. Een belletje naar of een bezoekje aan een autodealer kan je het juiste inzicht bieden.

9. Kies je verzekering

Autoverzekeringen zijn er in diverse soorten en maten, met verschillende polisvoorwaarden en soorten dekking. Waar en hoe wil jij je auto verzekeren? Weeg goed af wat voor jouw situatie de beste keuze is om met een gerust hart de weg op te gaan.

10. Zet alle cijfers op een rij

Met de cijfers voor brandstofkosten, MRB, afschrijving en verzekering bij de hand, bekijk je nog eens alle modellen die binnen jouw budget vallen. Op basis van die uitkomst, maak jij keuze. Ga je voor de goedkoopste optie? Of speelt smaak een grote rol? Het is aan jou, maar in elk geval heb je nu wel een basis voor een gefundeerde keuze. Succes! Meer weten? We praten je graag bij en helpen je graag op weg.”

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2025 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden