Blog

Slecht betalende klanten? Ga doortastend om met smoesjes!

donderdag 30 jan 2020

Ken je dat? Eindelijk heb je de moed verzameld om die ene klant te bellen. Je vraagt hem waarom jouw factuur nog steeds niet betaald is. De klant is jou echter al snel te slim af en overvalt jou met een creatieve smoes. Het resultaat? Je bent niets opgeschoten en betaling van de factuur is wéér verder uitgesteld. En van uitstel komt vaak afstel… Herkenbaar? Daarom geven wij in deze blog tips hoe jij doortastend om kunt gaan met smoesjes. Want niets is vervelender dan een klant die jouw factuur onbetaald laat.

Veel gehoorde smoesjes…

Vooral als de liquiditeit van jouw klant onder druk staat kun je geconfronteerd worden met creatieve smoesjes waarom de betaling nog niet in orde is gemaakt. Je bent waarschijnlijk al gauw geneigd toe te geven en jouw klant extra ruimte te geven. Voorbeelden van veel gehoorde smoesjes zijn:

  • ‘Volgende week betaal ik écht!’
  • ‘Ik heb de factuur nóóit ontvangen!’
  • ‘Ik heb al betaald!’
  • ‘Ik kan pas betalen als mijn klanten mij betalen’
  • ‘Ik heb een dure tandartsrekening gehad…’
  • ‘Ik maak het zo snel mogelijk in orde!’

Doortastend omgaan met smoesjes

Hoe ga je dan doortastend om met smoesjes? We zetten een aantal tips voor jou op rij:

  • Laat het initiatief bij jouw klant. Zo kun je beter het verschil tussen betalingsonmacht en betalingsonwil filteren. Dus zeg bijvoorbeeld niet: ‘Prima, dan bel ik volgende week wel even terug!’, maar spreek af dat de klant zelf jou op dag X terugbelt. Als de klant daadwerkelijk oplossingsbereid is dan zullen ze ook zelf contact opnemen. Hoor je niks meer? Dan is er vaak sprake van betalingsonwil in plaats van betalingsonmacht.
  • Vraag door! Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Waarom kan de klant pas volgende week betalen? Wat is er aan de hand waarom het deze week niet lukt? Waarom heeft hij jou niet eerder op de hoogte gesteld? En heeft de klant zogenaamd al betaald? Laat hem dan een betaalbewijs sturen.
  • Richt op wat wél kan in plaats van wat niet kan. De klant geeft aan niet te kunnen betalen. Maar wat is nu dan wél mogelijk? Wat kan de debiteur deze week vast betalen om jou in ieder geval het vertrouwen te geven dat hij de openstaande schuld ook graag wil oplossen? Hanteer een oplossingsgerichte mindset.
  • Kan de klant niet betalen omdat hij ook wacht op betaling van zijn eigen klanten? Vervelend, maar hier heb jij niets mee te maken. Leg de focus op het maken van betaalafspraken en hanteer de hierboven beschreven oplossingsgerichte mindset.
  • Maak betaalafspraken concreet in plaats van algemeen. Dus spreek niet af dat er ‘volgende week’ betaald wordt, maar bijvoorbeeld wel dat het bedrag volgende week woensdag vóór 13:00 uur staat bijgeschreven op jouw bankrekeningnummer. En wil de debiteur een betalingsregeling treffen? Doe dan niet uit enthousiasme of coulance zelf al een voorstel, maar laat de debiteur zelf nadenken. Wanneer start de eerste termijn? Gaat de klant wekelijks of maandelijks aflossen? En met welk bedrag per termijn? Als de debiteur zelf een voorstel doet is de kans op nakomen van de regeling veel groter.
  • En last but not least: bevestig gemaakte afspraken altijd schriftelijk en bewaar deze goed. Zo creëer je bewijsmateriaal die bij het eventueel treffen van nadere rechtsmaatregelen goed van pas kan komen en jouw rechtspositie zal versterken.

Tot slot

Lukt het ondanks bovenstaande tips nog steeds niet om betaling van jouw facturen te krijgen? En ben je er inmiddels helemaal klaar mee? Wacht dan vooral niet langer af en draag de facturen aan ons over ter incasso. Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Lees dan onze eerdere blog en bekijk onze vlog!

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2023 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden