Paard & Prinsjesdag 2023

maandag 25 sep 2023

Prinsjesdag is weer geweest dus dat betekent wijzigingen in huidige wet- en regelgeving en (voornemens) nieuwe wet- en regelgeving. Wat betekent dit voor jou als hippische ondernemer? Je leest het hier in onze Paard & Prinsjesdag Special 2023.

Eerst volgen de wijzigingen op fiscaal gebied. Dit zijn wijzigingen voor belasting en btw. Daarna volgen de wijzigingen voor personeel zoals contracten, reiskostenvergoeding en de werkkostenregeling.

Wijzigingen op fiscaal gebied

 1. Motorrijtuigenbelasting (mrb) voor paardenvervoer verhogen 
  Het demissionair kabinet wil de mrb voor paardenvervoer per 1 januari 2026 verhogen naar voltarief. Het gaat alleen om voertuigen die speciaal zijn ingericht voor het vervoeren van paarden en alleen voor auto’s die particulier en/of hobbymatig worden gebruikt. Dus jouw tweepaardsauto of vrachtauto die privé staat. Eigenaren van deze voertuigen betalen vanaf januari 2026 niet meer 25% (kwarttarief) maar het volledige tarief dat ook geldt voor een personenauto.

  Het is dus slim om je te laten adviseren of het beter is om je (nieuwe) tweepaardsauto/vrachtauto particulier of zakelijk te rijden.
 2. Btw-verhoging op stro en voer
  Het is nog niet definitief, maar het kabinet heeft voorgesteld om vanaf januari 2025 het verlaagde btw-tarief van bepaalde agrarische goederen af te schaffen. Dit betekent in de praktijk dat op stro, vlas en voer geen 9% btw zit, maar dat dit naar 21% btw gaat.
 3. Lenen bij je eigen BV
  Heb jij meer dan 700.000,- schuld bij je eigen BV? Dan wordt over het meerdere inkomstenbelasting geheven over het bedrag dat op 31 december 2023 meer is geleend dan het maximumbedrag van zeven ton. In 2023 is dit 26,9% en in 2024 maximaal 31%. Weten hoe dit in jouw situatie zit? Vraag dan onze specialist. Dan kijkt hij met je mee en weet je of deze aanpassing ook voor jou geldt.
 4. Aanpassing tarieven box 2
  Voor 2023 is er één tarief over je hele belastbaar inkomen van box 2. Vanaf 1 januari 2024 verandert dit en worden dit twee schijven met verschillende tarieven. De eerste schijf heeft een lager tarief dan het tarief wat je nu betaalt, dus het kan slim zijn om te wachten met de dividenduitkering tot €67.000,- of met fiscale partner €134.000,-.
 1. Verlagen energieaftrek
  Zonnepanelen, warmtepomp, dubbel glas; misschien heb jij wel een van deze maatregelen genomen mét gebruik van de (energie-)investeringsaftrek. Dan heb je dat slim gedaan want deze aftrek wordt verlaagd. In eerste instantie zou per 1 januari 2024 dit helemaal afgeschaft worden maar de overheid heeft er voor gekozen om dit stapsgewijs te verlagen. Tip: wil je nog een investering doen voor energiebesparing? Wacht daar dan niet te lang mee.
 2. Uitstel invoering nieuwe stelsel box 3
  Het demissionair kabinet heeft de invoering voor het nieuwe stelsel voor box 3 opgeschoven naar 2027. Het nieuwe stelsel houdt in dat over werkelijk rendement, zoals bijvoorbeeld dividend, rente en waardemutaties belasting moet worden betaald.

Wil jij nou meer weten over een van deze wijzigingen, hoe dit zit in jouw situatie of heb je een vraag? Neem dan contact op met onze specialist.

Wijzigingen op gebied van personeel en arbeidsrecht

 1. Onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,21 / km naar € 0,23 / km
  Het bedrag dat je als werkgever per zakelijke kilometer maximaal onbelast mag vergoeden, stijgt per 1 januari 2024 naar € 0,23. Dit is voor het tweede opeenvolgende jaar verhoogd.

  Het gaat om een maximaal toegestaan onbelast bedrag per kilometer. Het is dus ook toegestaan om een lager bedrag per kilometer onbelast te vergoeden. Het is ook toegestaan om een hogere kilometervergoeding toe te passen, maar dan dient het bedrag per kilometer dat meer is dan € 0,23 gebruteerd te worden of bruto te worden verloond.
 2. Wettelijk minimum uurloon per 2024
  Met ingang van 1 januari 2024 geldt niet langer een minimum loon per maand. In plaats daarvan komt er een minimum uurloon. De verhoging van het minimum uurloon zal gebaseerd worden op basis van een 36-urige werkweek. Dit betekent dat indien voor jouw bedrijf een werkweek van meer dan 36 uur gebruikelijk is het minimum bruto maandloon flink kan stijgen. Bij een gebruikelijke werkweek van 40 uur betekent dit een stijging van het minimum bruto maandloon van tenminste 11,11%. Hier is dan de verhoging van het wettelijk minimum uurloon per 1 januari 2024 nog niet eens in meegenomen.
 3. Vrije ruimte van WKR terug naar oude niveau
  De opbouw van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling gaat per 1 januari 2024 weer terug naar het oude niveau. In 2023 was deze tijdelijk verhoogd naar 3% in verband met de hoge energielasten voor werknemers. Per 1 januari 2024 is de opbouw van de vrije ruimte 1,92% tot een fiscale loonsom van € 400.000,-. Boven de € 400.000,- bedraagt de opbouw 1,18% van de fiscale loonsom. Dit betekent dat bij een fiscale loonsom van € 400.000,- of meer de opbouw van de vrije ruimte in 2024 € 4.320,- lager is dan in 2023.
 4. Onderbrekingstermijn bepaalde tijd contracten wordt verlengd
  Momenteel is het toegestaan om je werknemer 3 tijdelijke contracten aan te bieden met een maximale looptijd van in totaal 36 maanden. Vervolgens dien je de werknemer een vast contract aan te bieden.

  De onderbrekingstermijn om vervolgens de medewerker opnieuw voor een tijdelijk contract in dienst te nemen wordt verruimd in 2024. Deze onderbrekingstermijn was 6 maanden en zal in 2024 worden verlengd naar 5 jaar. Voor studenten en scholieren geldt deze verruiming niet. Tevens geldt voor seizoenarbeiders een onderbreking van drie maanden voordat een oproepcontract opnieuw kan beginnen.
 5. Hoogte onbelaste thuiswerkvergoeding vooralsnog onbekend voor 2024
  De hoogte van de onbelaste thuiswerkvergoeding voor 2024 is op dit moment nog niet bekend. De hoogte van 2024 wordt in december 2023 bekend gemaakt. Deze zal worden aangepast aan de inflatie. In 2023 is het de onbelaste thuiswerkvergoeding € 2,15 per dag.
 6. Verruiming vergoeding OV-abonnement.
  Hebben jouw medewerkers een OV-abonnement? In 2024 hoeft er geen onderscheid meer gemaakt te worden tussen privé en zakelijk gebruik van het abonnement. Zolang jij als werkgever aannemelijk kan maken dat sprake is van zakelijk gebruik, hoef je geen registratie van privé- en zakelijk gebruik meer bij te houden om het abonnement van de medewerker onbelast te vergoeden.
 7. Lage IB-tarief van 36,93% naar 36,97%
  Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting wordt verhoogd van 36,93% naar 36,97%. Daarnaast wordt de eerste tariefschijf verlengd van € 73.071,- naar € 75.624,-
 8. CO2 afdruk mobiliteit per 2024
  Heb jij meer dan 100 werknemers in dienst? Vanaf 1 januari 2024 ben je verplicht een rapportage bij te houden van de vervuiling door hun zakelijke verkeer of woon-werkverkeer van werknemers. De rapportage over 2024 dient uiterlijk 30 juni 2025 ingestuurd te zijn bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Wil jij nou meer weten over een van deze wijzigingen, hoe dit zit in jouw situatie of heb je een vraag? Neem dan contact op met onze P&O-deskundige Wilbert.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2023 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden