Blog

Paard gekocht of verkocht? Zorg voor een passend koopcontract!

donderdag 19 mei 2022

In de paardenwereld heerst een echte ons-kent-ons cultuur. Afspraken worden vaker op basis van onderling vertrouwen gemaakt dan op papier vastgelegd. Ook de (ver)koop van een paard verloopt meestal mondeling of via een modelovereenkomst die partijen ‘even’ via internet hebben gedownload. Daar liggen echter voor beide partijen risico’s op de loer.

Want regelmatig is de (ver)koop van een paard voer voor discussies en gerechtelijke procedures. Wij worden wekelijks gebeld door verkopers of kopers die onenigheid hebben over een verkocht of gekocht paard (of pony). Veel van deze discussies hadden voorkomen kunnen worden door vooraf een goed koopcontract op te (laten) stellen. Zorg daarom dat je de gemaakte afspraken rondom de koop goed op schrift vastlegt. Wij vertellen je graag meer!

Een passend koopcontract is maatwerk

Geen enkel paard en geen enkele (ver)koop is hetzelfde. Daarom is het opstellen van een passend koopcontract maatwerk. De omstandigheden en afspraken rondom de koop kunnen juridisch namelijk allerlei consequenties hebben. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan:

  • De betrokken partijen. Is er sprake van een consumentenkoop of gaat het juist om een overeenkomst tussen twee particulieren of twee professionals?
  • Wanneer handelt een verkoper eigenlijk bedrijfs- en/of beroepsmatig en is er sprake van een commissionair?
  • Wat is het aankoopdoel van de koper en wat heeft de verkoper daar allemaal over medegedeeld?
  • Wordt het paard klinisch en/of röntgenologisch gekeurd? En wie geeft opdracht tot die keuring?
  • Heeft het paard gebreken of afwijkingen en zijn er nog andere zaken die voor de koper belangrijk zijn om te weten (zoals stalgebreken of een bepaald karakter)?
  • Hoe wordt het paard aan de koper overgedragen en geleverd? Blijft het paard bijvoorbeeld nog een tijdje bij de verkoper staan om nog verder te worden doorgetraind? En voor wiens risico is die periode?
  • Op welk moment en hoe zal de betaling van het paard plaatsvinden?
  • Hoe zit het eigenlijk met de BTW over de koopsom? Bijvoorbeeld bij een verkoop naar het buitenland?

Dergelijke vragen kunnen zich bij elke (ver)koop voordoen en hebben stuk voor stuk verschillende juridisch gevolgen. Wanneer partijen daar vooraf niet goed over nadenken en/of dit niet duidelijk schriftelijk vastleggen in een koopcontract, is de kans op het ontstaan van onenigheid groot.

Procedures over verborgen gebreken, non-conformiteit en/of dwaling zijn in de hippische wereld geen uitzondering. Juist daarom is het zo belangrijk om je rechtspositie vooraf zo goed mogelijk te regelen en te investeren in een op maat gemaakt en juridisch correct koopcontract. Zo beperk je risico’s en vermijdt je vervelende welles-nietes-discussies en bijbehorende bewijsproblemen.

Vragen of meer weten?

Sta je op het punt een paard te (ver)kopen? Of heb je een paard (ver)kocht en is er gedoe ontstaan? Neem dan gerust contact met ons op via 038 – 333 75 74 of info@felix.nl. Wij vertellen je graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden