Blog

Opzeggen van de overeenkomst met een pensionklant. Hoe doe je dat juridisch goed?

dinsdag 19 jan 2021

Heb jij een pensionstal? Dan heb je vast wel eens te maken gehad met vertrekkende pensionklanten. Of misschien wil jij zelf een vervelende of niet betalende pensionklant graag de deur wijzen.

Maar hoe zit dat juridisch? Moet je een opzegtermijn in acht nemen? Of kan een pensionklant bijvoorbeeld ook per direct gevraagd worden te vertrekken?

Wij leggen je het allemaal uit in dit blog.

Pensionstalling wordt juridisch gezien als huur

Het in stalling zetten van een paard bij een pensionstal kwalificeert juridisch als ‘huur’. De pensionklant huurt immers een stal voor het paard.

Maar hoe zit dat dan met stalhuur? Het huren van een stal is volgens de wet huur van een zogenaamde onroerende zaak, die geen woning is en ook geen bedrijfsruimte. Die constatering is belangrijk, want de wet geeft vervolgens regels voor de opzegtermijn van stalhuur.

Opzegtermijn bij pensionstallingsovereenkomst voor onbepaalde tijd

In de paardenwereld is er bij pensionstalling vaak sprake van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat er geen einddatum is afgesproken. En dat is ook logisch, want een paard wordt vaak gestald bij een pensionstal met het idee dat het paard daar ook wel een tijd blijft staan. Het van ‘stal naar stal hoppen’ is immers niet bepaald wenselijk voor het welzijn van een paard.

Bij een pensionstallingsovereenkomst voor onbepaalde tijd moet er volgens de wet als hoofdregel een opzegtermijn van ten minste één maand in acht te worden genomen. Zeker als je geen afspraken op papier hebt gemaakt, zit je juridisch vast aan deze minimale opzegtermijn. Tenzij je uiteraard in wederzijds goedvinden tot een andere oplossing (kortere opzegtermijn) komt.

Die minimale opzegtermijn van één maand geldt overigens voor beide partijen: zowel voor de pensionstal die een klant graag ziet vertrekken, maar dus ook voor de pensionklant die zélf wil vertrekken.

Opzegtermijn bij pensionstallingsovereenkomst voor bepaalde tijd

Is er bijvoorbeeld een stalhuur afgesproken voor een half jaar of jaar? Dan geldt dat tussentijds opzeggen van de pensionstallingsovereenkomst niet mogelijk is. Zeker niet als je daarover geen afspraken hebt gemaakt.

Wil je er zeker van zijn dat je toch tussentijds kunt opzeggen? Zorg dan dat je dit met de pensionklant afspreekt in een pensionstallingsovereenkomst.

Wil jij zaken vooraf goed regelen en problemen met pensionklanten voorkomen? Bekijk dan hier onze populaire hippische contracten op maat

Mogelijkheden om afwijkende afspraken te maken

Wil jij bijvoorbeeld bij een contract voor onbepaalde tijd afspreken dat er een opzegtermijn van 2 weken geldt in plaats van een maand? Dan is dat toegestaan. Of wil je bij een contract voor bepaalde tijd inderdaad een tussentijdse opzegmogelijkheid opnemen? Ook dat kan.

Overigens is een maand opzegtermijn in de paardenwereld wel gebruikelijk. Dat heeft voor beide partijen voordelen:

  • De pensionstal kan over de opzegtermijn nog de kosten aan stalhuur (en voer/verzorging) in rekening brengen bij de pensionklant én in de tussentijd op zoek gaan naar een nieuwe huurder;
  • De pensionklant heeft een maand de tijd om een nieuwe stalling te zoeken voor zijn of haar paard(en);

Wanneer is per direct opzeggen van stalhuur mogelijk?

Je kunt eigen invulling geven aan de opzegtermijn. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat een opzegging per direct bijvoorbeeld mogelijk is als het paard onverhoopt overlijdt. Of als het paard een besmettelijke ziekte heeft en isolatie van het paard nodig is. Of als een pensionklant herhaaldelijk zijn afspraken niet nakomt.

Voorkom gedoe met jouw eigen pensionstallingsovereenkomst

Door het opstellen van een pensionstallingsovereenkomst op maat voorkom je discussie met jouw pensionklant over de opzegtermijn en resterende stalhuur die geldt bij vertrek.

Heb jij een andere vraag over het opzeggen van een pensionklant of stalhuur?

Stuur gerust even een mailtje naar ons via info@felix.nl.

Ben jij hippisch ondernemer en wil jij gratis financiële en juridische tips ontvangen? Meld je aan voor onze hippische nieuwsbrief.

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden