Heb jij een pensionstal? Dan heb je vast wel eens te maken gehad met vertrekkende pensionklanten. Of misschien wil jij zelf een vervelende of niet betalende pensionklant graag de deur wijzen.
Maar hoe zit dat juridisch? Moet je een opzegtermijn in acht nemen? Of kan een pensionklant bijvoorbeeld ook per direct gevraagd worden te vertrekken?
Wij leggen je het allemaal uit in dit blog.
Het in stalling zetten van een paard bij een pensionstal kwalificeert juridisch als ‘huur’. De pensionklant huurt immers een stal voor het paard.
Maar hoe zit dat dan met stalhuur? Het huren van een stal is volgens de wet huur van een zogenaamde onroerende zaak, die geen woning is en ook geen bedrijfsruimte. Die constatering is belangrijk, want de wet geeft vervolgens regels voor de opzegtermijn van stalhuur.
In de paardenwereld is er bij pensionstalling vaak sprake van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat er geen einddatum is afgesproken. En dat is ook logisch, want een paard wordt vaak gestald bij een pensionstal met het idee dat het paard daar ook wel een tijd blijft staan. Het van ‘stal naar stal hoppen’ is immers niet bepaald wenselijk voor het welzijn van een paard.
Bij een pensionstallingsovereenkomst voor onbepaalde tijd moet er volgens de wet als hoofdregel een opzegtermijn van ten minste één maand in acht te worden genomen. Zeker als je geen afspraken op papier hebt gemaakt, zit je juridisch vast aan deze minimale opzegtermijn. Tenzij je uiteraard in wederzijds goedvinden tot een andere oplossing (kortere opzegtermijn) komt.
Die minimale opzegtermijn van één maand geldt overigens voor beide partijen: zowel voor de pensionstal die een klant graag ziet vertrekken, maar dus ook voor de pensionklant die zélf wil vertrekken.
Is er bijvoorbeeld een stalhuur afgesproken voor een half jaar of jaar? Dan geldt dat tussentijds opzeggen van de pensionstallingsovereenkomst niet mogelijk is. Zeker niet als je daarover geen afspraken hebt gemaakt.
Wil je er zeker van zijn dat je toch tussentijds kunt opzeggen? Zorg dan dat je dit met de pensionklant afspreekt in een pensionstallingsovereenkomst.
Wil jij bijvoorbeeld bij een contract voor onbepaalde tijd afspreken dat er een opzegtermijn van 2 weken geldt in plaats van een maand? Dan is dat toegestaan. Of wil je bij een contract voor bepaalde tijd inderdaad een tussentijdse opzegmogelijkheid opnemen? Ook dat kan.
Overigens is een maand opzegtermijn in de paardenwereld wel gebruikelijk. Dat heeft voor beide partijen voordelen:
Je kunt eigen invulling geven aan de opzegtermijn. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat een opzegging per direct bijvoorbeeld mogelijk is als het paard onverhoopt overlijdt. Of als het paard een besmettelijke ziekte heeft en isolatie van het paard nodig is. Of als een pensionklant herhaaldelijk zijn afspraken niet nakomt.
Door het opstellen van een pensionstallingsovereenkomst op maat voorkom je discussie met jouw pensionklant over de opzegtermijn en resterende stalhuur die geldt bij vertrek.
Stuur gerust even een mailtje naar ons via info@felix.nl.