“Ons rendement steeg met ruim 20%”

maandag 20 sep 2021

Hanteer jij als ondernemer de juiste kostprijs voor de door jou geleverde diensten of producten? Zodat je onderaan de streep ook daadwerkelijk het gewenste bedrag overhoudt? Is het antwoord op deze vragen niet volmondig ‘ja’? Dan laat jouw bedrijf waarschijnlijk veel geld liggen. Maar hoe bereken je nu een reële kostprijs? Dat was exact het vraagstuk waarmee we voor Voegbedrijf Heldoorn aan de slag gingen.

Groeiend bedrijf

Stel: je start een bedrijf. Met veel energie ga je aan de slag met het neerzetten van een strakke bedrijfsstructuur en het aannemen van de eerste opdrachten. Je bepaalt de gewenste winstmarge en een reële kostprijs. In de loop der tijd groeien jouw bedrijf en personeelsbestand gestaag.

Je voegt activiteiten toe aan jouw dienstenaanbod, je koopt dure apparatuur om jouw werk beter uit te kunnen voeren, je ontwikkelt jezelf om klanten nóg beter te kunnen helpen. De opdrachten en positieve reviews stromen binnen. Je agenda puilt uit. Je hebt het te druk gekregen om te bepalen of jouw kostprijs nog steeds aansluit bij de geleverde diensten. Het gevolg: ze leveren niet op wat ze waard zijn!

Kostprijsberekening

Dat was ongeveer wat Voegbedrijf Heldoorn overkwam. Dit erkende bedrijf uit IJsselmuiden is gespecialiseerd in restauratie en renovatie van monumentale panden en particuliere woningen. Felix hielp eigenaren Frederik Heldoorn en Jacco Landman eerst met het omzetten van hun vof in een BV. Daarna voerden wij een nieuwe kostprijsberekening uit.

Wie zijn we?

“We kregen in de loop der tijd verschillende certificaten, waardoor we een erkend restauratie- en voegbedrijf werden”, legt Frederik Heldoorn uit. “We zijn één van de acht in Nederland; vrij uniek. We hebben dus best wat in onze mars qua kennis en kunde. Daar komt bij dat de markt aantrekt, waarvan je als bedrijf wilt profiteren. We hebben met Felix gekeken naar wie we zijn, wat voor werk we doen en welk type werk we willen. Wat hebben we over voor onze klanten én onszelf? Wat moeten we minimaal draaien om de kosten boven tafel te krijgen? En komt dat overeen met het gevoel dat we hebben?”

Gevoel anders dan de werkelijkheid

Het gevoel bleek anders dan de werkelijkheid, waardoor Voegbedrijf Heldoorn dus geld misliep. Felix maakte dat verschil visueel inzichtelijk en zorgde voor bewustwording bij de eigenaren. “Felix gaf advies om dit te verbeteren en liet ons anders naar onze manier van werken kijken”, gaat Heldoorn verder. “Ik kon daarna zelf precies de pijnpunten bepalen, omdat ik de projecten door en door ken.”

Mooi samenspel

Heldoorn noemt het ‘een mooi samenspel’ tussen zijn bedrijf en Felix. “Het inzicht dat ze ons gaven, leverde een forse rendementsstijging op van 20 tot 25 procent. Dat deden we door de uurlonen bij nieuwe projecten op te schroeven en het gebruik en vervoer van ons materiaal door te belasten. Wat eigenlijk heel vanzelfsprekend is. Zo doen we onszelf niet meer tekort. We kunnen namelijk niet voor niks aan het werk.”

Neem ook jouw kostprijs onder de loep

Ook jouw kostprijs laten analyseren? Bekijken of je gevoel en werkelijkheid met elkaar in overeenstemming zijn? We helpen je bij Felix graag verder. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden