Ondernemersfamilie Felix: van vader, op zoon, op dochter!

vrijdag 18 jun 2021

Zondag is het Vaderdag! Dé dag waarop alle vaders in Nederland in het zonnetje worden gezet. Jos Felix, directeur en bedrijfsadviseur bij felix., komt uit een rasechte ondernemersfamilie. Zo was vader Jan al een zeer innovatieve ondernemer. Hij ontwikkelde de allereerste reclamezuil in Nederland voor Miele, langs de snelweg. Ondernemen zit dus echt in het bloed van de familie Felix. Ook de oudste dochter van Jos, Annelotte Felix, is inmiddels een eigen onderneming gestart. In het kader van Vaderdag vertellen Jos & Annelotte graag welke levenslessen zij van hun vaders hebben geleerd.

Jos over vader Jan

Jos (Felix) is directeur en bedrijfsadviseur bij felix. Welke levenslessen heeft Jos van zijn vader Jan geleerd?

Jos begint trots te vertellen: “Van mijn vader heb ik geleerd om vooral gewoon te doén, in plaats van eerst alles uit te rekenen tot achter de komma en dan pas te beslissen. Een mooi voorbeeld daarvan is het moment waarop het kantoorpand (waarin kantoor felix. nu zit) te koop kwam. Mijn vader zei direct: ‘doen Jos!. Ja maar, ik heb nog niet eens personeel… zei ik toen. Waarop mijn vader antwoordde: ‘ach, als je de ruimte hebt dan komen je medewerkers vanzelf. En zo is het inderdaad gebeurd. Mijn vader heeft me ook geleerd om dingen in één keer goed aan te pakken, in plaats van half gebakken. Dat probeer ik nog elke dag toe te passen.”

Altijd blijven innoveren

Wie is de vader van Jos? Vader Jan, inmiddels 74 jaar, had een adviesbureau op het gebied van bouwconstructies en maakte berekeningen voor staal, hout en beton. Vader Jan was als ondernemer bijzonder slim én innovatief.

Jos vervolgt: “Tot op de dag van vandaag zegt mijn vader dat je altijd moet blijven investeren in nieuwe dingen. Zelf was hij ook heel innoverend. Hij heeft bijvoorbeeld de allereerste reclamezuil in Nederland berekend voor Miele, naast de snelweg in Vianen. Toen echt een bijzondere noviteit. Hoe gaaf is dat? Ik heb nog altijd een miniatuur op mijn nachtkastje staan ter inspiratie om áltijd te blijven vernieuwen en investeren.”

Op de foto 3 generaties Felix, van links naar rechts: Jan Felix (met miniatuurbeeld van de allereerste reclamezuil in Nederland), Annelotte Felix en Jos Felix.

Enorme snelheid van betalen

Vader Jan viel ook op door zijn enorme snelheid van betalen. Jos: “Mijn vader betaalde zijn werknemers en leveranciers enorm snel. Als hij werkzaamheden besprak met zijn leveranciers, vroeg hij zelf gelijk om een factuur. De leverancier moest vervolgens wel heel hard fietsen, want anders stond het geld sneller op zijn bankrekening dan dat de leverancier thuis kon komen. Dat inspireert mij nog steeds en daarom sta ook ik erop mijn leveranciers vrijwel direct te betalen”.

Mijn vader heeft de allereerste reclamezuil in Nederland berekend voor Miele, naast de snelweg in Vianen. Een miniatuurbeeldje daarvan staat nog steeds op mijn nachtkastje ter inspiratie om altijd te blijven innoveren

Jos vervolgt: “Mijn vader was daarnaast ook enorm goed voor zijn personeel. Hij had een groot inlevingsvermogen. Zo weet ik nog dat er in de crisis van de jaren 80 personeel uit moest. Ik herinner mij nog als kind dat dat hem diep raakte. Zó diep dat de auto van mijn moeder ook weg moest. Want het kon in mijn vaders ogen niet zo zijn dat wij zelf rond bleven rijden in twee auto’s, terwijl hij personeel op straat moest zetten. En zo gezegd, zo gedaan. Weg was de rode Golf… mijn moeders trots”.

En zijn er ook dingen die Jos juist anders zou aanpakken? Jos begint te lachen: “Wat ik liever niet zou overnemen van mijn vader? Dat is zijn onbegrensde goedgelovigheid in de mens. Mijn vader heeft namelijk diverse mensen (financieel) behoorlijk geholpen, allemaal op basis van goed vertrouwen en zonder zakelijke afspraken. Maar vervolgens kreeg hij meermaals stank voor dank. Uiteraard wil ik graag blijven geloven in de goedheid van de mens, maar ik heb wel geleerd dat het maken van goede en heldere afspraken daarbij ook heel belangrijk is. Alhoewel soms de genetica toch te sterk is…, haha.”


Annelotte over vader Jos

Annelotte Felix is de oudste dochter van Jos. Annelotte is 21 jaar, student bedrijfskunde en heeft sinds augustus 2020 haar eigen onderneming ‘Annelotte Felix Dressage’. Annelotte is van jongs af aan al gek van paarden en een fanatieke amazone op het allerhoogste niveau (inmiddels Grand Prix startgerechtigd). Sinds een jaar combineert Annelotte haar studie bedrijfskunde en topsportactiviteiten met een eigen hippische onderneming. Onder de vlag van ‘Annelotte Felix Dressage’ traint Annelotte dressuurpaarden, brengt ze paarden uit op wedstrijden & competities en maakt ze paarden klaar voor de verkoop.

Grote inspiratiebron

Welke levenslessen leerde Annelotte van vader Jos? Annelotte vertelt, zichtbaar trots: “Mijn vader is een grote inspiratiebron voor mij. Hij heeft mij geleerd dat alles wat je weggeeft en uitstraalt, weer bij je terug komt. Ook zegt hij altijd dat het belangrijk is om je onderbuikgevoel te volgen bij het nemen van beslissingen. Zeker nu ik zelf ondernemer ben, denk ik daar vaker over na en sta ik daar bewuster bij stil.”

Mijn vader is mijn grote inspiratiebron. Hij heeft mij geleerd dat alles wat je weggeeft en uitstraalt, uiteindelijk weer bij je terug komt

Annelotte vervolgt: “Verder is een bekende uitspraak van mijn vader dat cijfers nooit liegen. En dat meten weten is. Ook dat inspireert mij nog dagelijks. Niet alleen in mijn studie bedrijfskunde en als ondernemer, maar bijvoorbeeld ook in mijn rol als amazone. Want uiteindelijk word je alleen kampioen als je hogere cijfers scoort dan de rest.”

Belangrijkste ondernemersles

Wat is de belangrijkste ondernemersles die vader Jos aan Annelotte heeft meegegeven? Annelotte lacht: “Dat ik beter één ding goed kan doen, in plaats van tien dingen half. Het helpt me nog iedere dag om focus te houden en echt één ding tegelijk te doen. Verder drukt hij ons altijd op het hart hoe belangrijk het is om goed voor je medewerkers en leveranciers te zijn. En daarmee bedoelt hij niet alleen geld, maar vooral ook het tonen van oprechte waardering en aandacht. Dat vind ik inspirerend en daarom probeer ik nu al mijn vaders gedachtegoed verder voort te zetten. Zo heb ik bijvoorbeeld met Pasen mijn zusje Else bewust een paasattentie gegeven, omdat ik het zo waardeer dat ze altijd de stal van mijn paard Amos schoon houdt en voor mij klaar staat.”

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden