Blog

Moet ik mijn paard van een paardenpaspoort en chip voorzien?

dinsdag 13 mrt 2018

Binnen de EU dient elke paardachtige te worden geïdentificeerd. Identificatie vindt plaats met behulp van een levenslang geldig identificatiedocument; in Nederland het paardenpaspoort. Let wel, het paspoort dient ter identificatie van een paard en is geen sluitend eigendomsbewijs.

Identificatie

Heeft uw paard geen paspoort? Dan bent u als houder van het dier in overtreding. Als houder hoeft u overigens niet ook de daadwerkelijke eigenaar van het dier te zijn. Het is in de eerste plaats de houder – en dus niet de eigenaar – van een paard die verantwoordelijk is voor de identificatie van een paard.

In Nederland geldt dat door de eigenaar een paspoort aangevraagd dient te zijn binnen zes maanden na de geboorte van een veulen. Voordat een paspoort kan worden aangevraagd, moet het veulen zijn gechipt. Wordt een paspoort aangevraagd voor een paard die ouder is dan zes maanden? Dan krijgt het dier een paspoort met daarin de aantekening dat het niet geslacht mag worden voor menselijke consumptie.

Schets of chip

Een chip is niet voor elk dier verplicht. Paarden in de EU die na 1 juli 2009 zijn geboren moeten een transponder of chip dragen, die in de linkerzijde van de hals wordt ingebracht. Deze transponder of chip koppelt een paard eenduidig aan het paspoort. Voor paarden die voor 1 juli 2009 zijn geboren geldt deze verplichting niet. Wel moet daarvoor in de plaats de ingetekende schets in het paspoort zijn ingevuld. Een paard kan natuurlijk wel alsnog gechipt worden.

Het is de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit die controleert of een houder van een paard voldoet aan de regels met betrekking tot het paardenpaspoort. Een overtreding op de identificatieplicht voor paardachtigen is voor de houder niet zonder gevolgen. Op overtreding staat een boete, die wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie.

Berisping of geldboete

Tegen professionele paardenhouders kunnen zelfs tuchtrechtelijke maatregelen worden getroffen. Zo kan een berisping worden gegeven, maar ook een geldboete worden opgelegd tot wel € 20.250,- of zelfs het onder verscherpt toezicht stellen van het bedrijf van de paardenhouder.

Boekje Paard & Fiscus

Deze en nog 49 juridische & fiscale vragen vind je in het boekje ‘Paard & Fiscus’. Benieuwd? Vraag het aan.

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2023 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden