Blog

Kun je gestegen (grondstof)prijzen zomaar doorberekenen?

maandag 16 mei 2022

Ben jij ondernemer in de bouw? Dan heb je ongetwijfeld te maken met (forse) prijsstijgingen. Denk aan de prijsverhogingen van gas, elektriciteit, olie, hout, staal, aluminium en papier. Als ondernemer zul je dergelijke prijsstijgingen graag willen doorberekenen aan jouw opdrachtgevers. Je wil je projecten immers graag rendabel houden en onderaan de streep genoeg overhouden. Maar: kun je zomaar een prijsverhoging doorberekenen bij eerder gesloten overeenkomsten? En hoe kun je hier bij toekomstige overeenkomsten het beste op anticiperen? Wij praten je graag bij. Lees verder!

Ben je hippische ondernemer?
Lees dan hier verder

Overmacht of ondernemersrisico?

Het is allereerst goed om te weten dat zolang er nog materialen of diensten geleverd kunnen worden (ook al is dat door de prijsstijgingen mogelijk verliesgevend) je in principe geen beroep op overmacht kunt doen. Met andere woorden: ook al is de opdracht door een prijsstijging verliesgevend geworden, dan nog dien je in beginsel ‘gewoon’ na te komen. Schommelingen van prijzen worden in beginsel namelijk gezien als een normaal fenomeen waarmee ondernemers rekening hebben te houden en wat dus valt onder het ondernemersrisico.

Doorvoeren van prijsverhogingen bij bestaande overeenkomsten

Bij de vraag of een prijsstijging bij een eerder gesloten overeenkomst zomaar aan een afnemer of opdrachtgever kan worden doorberekend, is allereerst van belang wat partijen hebben afgesproken. Is dat een vaste prijs? Of staat in het contract of in de algemene voorwaarden bijvoorbeeld een prijswijzigingsbeding opgenomen? En is er wellicht een overmachtsclausule die bepaalde situaties als overmacht definieert?

Zodra je dat hebt bepaald, is vervolgens de vraag of daar rechtsgeldig een beroep op kan worden gedaan of dat je mogelijk toch nog mogelijkheden hebt om door zo’n vaste prijs of prijswijzigingsbeding heen te breken. Het zal voor zich spreken dat daar geen zwart-wit antwoord op te geven is. Wat er juridisch mogelijk is, zal telkens afhangen van alle omstandigheden van het specifieke geval. Bel daarom gerust met ons om jouw situatie aan hem voor te leggen.

‘Projecten niet meer rendabel door kostenstijging? Lees hier drie tips voor bouwondernemers’

Geen afspraken gemaakt over prijsverhogingen in overeenkomst?

Heb je in een eerder gesloten overeenkomst een vaste prijs afgesproken en/of heb je geen prijswijzigingsbeding opgenomen? En lukt het niet om in overleg tot een passende oplossing te komen met je opdrachtgever of leverancier? Dan zijn er in algemene zin juridisch de volgende mogelijkheden:

  • Beroep op onvoorziene omstandigheden en/of kostenverhogende omstandigheden: is het nakomen van je verplichtingen door prijsstijgingen dusdanig bezwaarlijk geworden dat er een ernstige verstoring is ontstaan in de waardeverhouding van de wederzijdse prestaties én valt dat niet onder je ondernemersrisico, dan kun je mogelijk een beroep doen op onvoorziene omstandigheden of kostenverhogende omstandigheden. Met een geslaagd beroep kun je de rechter vragen om de overeenkomst te ontbinden of inhoudelijk aan te passen (bijvoorbeeld ten aanzien van de prijs). De juridische lat ligt daarvoor echter (zeer) hoog.
  • Heronderhandelingsplicht: Niemand staat uiteraard te springen om naar een rechter te gaan. Daarom is de heronderhandelingsplicht ook een interessant fenomeen. Hoewel daar nog niet echt duidelijke rechtspraak over is, zou je juridisch kunnen betogen dat zodra er voldaan is aan de voorwaarden van onvoorziene omstandigheden, op partijen ook een heronderhandelingsplicht kan rusten. Dus dat partijen gezien de uitzonderlijke omstandigheden vanuit oogpunt van redelijkheid & billijkheid gehouden zijn om met elkaar te heronderhandelen over de prijs.

Uiteraard denken wij graag met je mee wat in jouw situatie de beste oplossing is en hoe je dit praktisch kunt aanvliegen.

Versterk je positie bij toekomstige opdrachten!

Naast bestaande overeenkomsten is het goed om óók ten aanzien van toekomstige opdrachten na te denken hoe je om wil gaan met prijsstijgingen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat een leverancier prijsstijgingen tot een bepaald maximumpercentage eenzijdig mag doorberekenen en dat er daarboven altijd eerst overleg gevoerd moet worden en/of er de mogelijkheid is om dan de samenwerking te beëindigen. Wij helpen je graag met het correct formuleren daarvan.

Tot slot

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op via 038 333 75 74 of info@felix.nl. Wij denken graag mee wat er in jouw concrete geval mogelijk is.

Meer tips hoe je als bouwondernemer om kunt gaan met kostenstijging?

Lees dan eens deze blog. Hierin geeft Wilbert tips wat je kunt doen om te voorkomen dat jouw (bouw)bedrijf in de rode cijfers belandt.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2025 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden