In het boekje Paard & Fiscus beantwoorden we de 50 vragen die ons het meest worden gesteld. Vandaag vraag 12: Kan ik op de verkoop van een paard de margeregeling van de btw toepassen?
Voor handelaren die op regelmatige basis handelen in ‘gebruikte goederen’ geldt in de btw de zogenaamde margeregeling. Die regeling zorgt ervoor dat goederen die zonder btw-aftrekrecht worden ingekocht van een particulier of een andere handelaar, doorverkocht kunnen worden zonder btw over de hele verkoopprijs. De btw-heffing blijft dan beperkt tot de btw over de marge van de handelaar.
In dit blog vertellen wij hoe je deze margeregeling goed toepast.
Er gelden een aantal fiscale eisen met betrekking tot de administratie. Eén van die eisen is bijvoorbeeld dat er bij inkopen boven de 500,- euro een inkoopverklaring opgesteld en bewaard moet worden.
In deze verklaring moet naast de leverdatum en de NAW-gegevens van koper en verkoper ook een duidelijke omschrijving van het gekochte goed en het factuurbedrag zijn opgenomen. Met de verklaring dat de verkoper geen btw als voorbelasting heeft afgetrokken.
De inkoopverklaring moet worden ondertekend door degene van wie de handelaar de goederen inkoopt. De handelaar moet een kopie in zijn eigen administratie bewaren.
Hoewel het wellicht wat vreemd aanvoelt, kan ook een paard juridisch als ‘gebruikt goed’ worden aangemerkt. In de zaak die in de jurisprudentie wel bekend staat als de Stenholmen-zaak is bovendien duidelijk geworden dat een paard dat van een particulier gekocht wordt en daarna is getraind, ook bij verkoop na die training nog steeds onder de margeregeling kan blijven vallen.
Je mag bij de margeregeling per transactie bekijken of je deze regeling wel of niet wilt toepassen. Als de koper bijvoorbeeld een ondernemer is, kan het zinvol zijn om als handelaar de margeregeling niet toe te passen. Wel moet je daarbij bedenken dat de inkoop zonder btw is geweest. De btw die schuilgaat in de inkoopprijs kun je door het afzien van de margeregeling niet meer terugvragen.
Wel kun je, door af te zien van de margeregeling, voorkomen dat de koper in het geheel geen btw kan aftrekken. Per saldo is het voordeel van het afzien van de margeregeling echter beperkt tot de btw uit de marge van de handelaar.
Stel bijvoorbeeld dat een handelaar voor 4.000,- euro een paard koopt van een particulier. Hij verkoopt het paard voor 5.000,- euro. Van de particuliere verkoper heeft deze handelaar geen factuur ontvangen. De verkoper kán ook geen factuur maken, hij is immers geen btw-ondernemer. De handelaar kan nu geen btw op zijn aankoop in aftrek brengen.
Past hij op de verkoop van ditzelfde paard de margeregeling toe, dan is zijn marge 1.000,- euro en (bij toepassing van het normale btw-tarief) de verschuldigde btw van die 1.000,- euro. De koper van het paard krijgt van de handelaar een factuur zónder vermelding van btw. De koper kan dan – ook als hij ondernemer is – geen btw in aftrek brengen.
Stuur ons gerust een mailtje. Wij helpen je graag verder.