Praktisch advies geven over alle zaken waarbij De Belastingdienst een rol speelt. Dat is waar onze fiscalist Jan Rolleman in uitblinkt. “En daarbij zijn lange brieven vol jargon niet mijn stijl.” Liever helpt Jan je verder in begrijpelijke taal. Zoals in zijn maandelijkse blog. Vandaag hulp 1: Haal fiscaal voordeel uit de aanschaf van je zakelijke auto!
“Als je als ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen, heb je recht op investeringsaftrek. Dit is een percentage van jouw investering die je in afdracht op de winst van je onderneming kunt brengen. Dit levert fiscaal voordeel op en stimuleert dus het doen van investeringen. Een van de meest voorkomende investeringen is de aanschaf van een zakelijke auto. Maar wanneer en hoe komt zo’n investering in aanmerking voor investeringsaftrek?
Om die vraag te beantwoorden, ga ik eerst in op de drie varianten van investeringsaftrek: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), een energie-investeringsaftrek (EIA) en een milieu-investeringsaftrek (MIA). De KIA stimuleert vooral investeringen door MKB-ondernemers. Voor de hoogte van de KIA wordt er gekeken naar je jaartotaal aan investeringen. Zo mag je vanaf 2.300,- euro tot 57.321,- euro 28% van je investeringsbedrag van de belasting aftrekken. Bij een investeringstotaal dat ligt tussen de 57.321,- euro en de 106.150,- euro geldt altijd een belastingaftrek van 16.051,- euro. Ligt je investeringstotaal tussen de 106.150,- euro en 318.449,- euro, dan vermindert je belastingaftrek met 7,56% van het gedeelte van het investeringsbedrag dat de 106.150,- euro te boven gaat.
De EIA komt bij auto’s niet veel voor. De EIA is een extra aftrek van 45% voor energiezuinige investeringen. Bij auto’s is een mooi voorbeeld de investering in zonnepanelen voor een koelbestelauto. De MIA is ruimer toepasbaar. Die regeling levert je ook een extra investeringsaftrek op. De hoogte varieert van 13,5% tot 36%.
Maar niet te snel juichen… Want als het om je zakelijke auto gaat, is de KIA aan strenge wetgeving gebonden. De KIA kun je vooral gebruiken voor bestelauto’s. Deze regeling geldt bij personenauto’s alleen voor beroepsvervoer, zoals taxi’s en koeriersbedrijven. De KIA geldt bovendien alleen als je koopt of kiest voor financial lease. Voor de EIA en de MIA wordt jaarlijks door RVO een lijst vastgesteld waarop de investeringen staan die voor deze aftrekpost in aanmerking komen. De EIA en MIA gelden ook bij operational lease. De leasemaatschappij vraagt die aftrek dan aan en verwerkt het voordeel in het leasetarief.
Voor bestelauto’s is het belangrijk dat ze aan de definitie van het ‘grijs kenteken’ voldoen, op basis van de regels die bijvoorbeeld ook gelden voor de bpm-vrijstelling voor ondernemers en het lage wegenbelastingtarief. Het leuke aan de KIA-regeling voor bestelauto’s is dat niet alleen nieuwe, maar ook gebruikte modellen in aanmerking komen voor de investeringsaftrek.
En als jij als ondernemer geen bestelauto of auto voor beroepsvervoer nodig hebt? Dan wordt de MIA-regeling interessant! Deze komt in beeld als jij investeert in bedrijfsmiddelen die op de milieulijst van de overheid (RVO) staan. Daar staat in 2019 bijvoorbeeld de volledig elektrische auto op. Hiervoor kun je tot een bedrag van 40.000,- euro 27% MIA claimen.
Waterstofauto’s zijn nog aantrekkelijker als het om de MIA gaat (al is het tanken van waterstof nog láng niet overal mogelijk). Tot een bedrag van 50.000,- euro mag je voor dit milieuvriendelijke vehikel liefst 36% MIA vorderen. De MIA gold ook voor plug-in hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 30 gram per kilometer. Maar vanaf 2019 is deze regeling afgeschaft.
Voor de hoogte van de KIA, EIA en MIA wordt er gekeken naar de investeringsdatum. Dat is de datum waarop je de order tekent. Neem je de auto niet in het jaar van de aanschaf in gebruik, dan kun je slechts investeringsaftrek claimen tot het bedrag dat je in het boekjaar hebt betaald. Het restant van de investeringsaftrek mag je dan in de volgende jaren in aftrek op je winst brengen. Maar niet later dan het jaar van ingebruikname.
Nog een aandachtspuntje is de desinvesteringsbijtelling. Als jij de zakelijke auto binnen vijf jaar na het begin van het investeringsjaar van de hand doet, moet je een deel van de aftrek weer inleveren. Je krijgt dan een desinvesteringsbijtelling ter grootte van het percentage dat je destijds aan aftrek kreeg keer je inruilprijs. Per saldo heb je dan een investeringsaftrek over je afschrijving gehad. Na die 5 jaar geldt er geen desinvesteringsbijtelling meer.
Meer weten? We praten je graag bij en helpen je graag op weg.”