Op 10 januari 2020 zou het zogeheten UBO-register in werking treden. Via het UBO-register moeten ondernemingen hun eigenaren of de personen die een bepaalde mate van zeggenschap hebben in een onderneming inschrijven. Zo is voor een ieder duidelijk wie aan de touwtjes trekt binnen een onderneming. Het doel van het UBO register is om financieel-economische criminaliteit (bijvoorbeeld het witwassen van geld) tegen te gaan.
De deadline van 10 januari 2020 is niet gehaald. In december heeft de Tweede Kamer al wel akkoord gegeven op de wetsvoorstellen, maar nu moeten ze nog worden aangenomen door de Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft laten weten dat zij op 28 januari a.s. eerst een voorbereidend onderzoek naar het wetsvoorstel gaan doen. Daarom is nu het streven van het kabinet om het UBO-register in het voorjaar van 2020 in werking te laten treden. Een exacte datum is nog niet bekend.
Zodra de Eerste Kamer ook akkoord gaat met de wetsvoorstellen, zijn BV’s, NV’s, maatschappen, commanditaire vennootschappen, VOF’s, stichtingen, verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid en verenigingen zonder volledige rechtsbevoegdheid die een onderneming drijven verplicht om hun UBO’s in het register te registeren. Het UBO-register zal in Nederland onderdeel zijn van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Eenmanszaken, publiekrechtelijke rechtspersonen, informele verenigingen en kerkgenootschappen vallen buiten de registratieplicht.
Meer weten over het UBO-register? Bijvoorbeeld wie een ‘UBO’ is, wat het doel van de wetgeving is en welke sancties er op staan indien je niet tot registratie overgaat? Bekijk dan de vlog van mr. Lilian Bakker: klik hier!