Welke trends en thema’s vragen om aandacht in 2024? Hoe zorg je ervoor dat je jouw personeel behoud én welke wetswijzigingen moet je doorvoeren? HR-specialist Armanda kijkt samen met jou vooruit!
Vanaf 1 januari 2024 is het minimumloon gewijzigd van een minimum maandloon naar een minimum uurloon. Lijkt niet een groot verschil toch? Maar dit heeft zeker invloed op jouw loonkosten.
In 2023 was het minimum maandloon voor iedereen gelijk. Dit betekent dat een werknemer die 40 uur werkt minder per uur verdiend als iemand die 36 uur werkt.
Vanaf 2024 is het omgerekende minimum uurloon voor iedereen gelijk. Voor werkgevers met een fulltime werkweek van 40 uur komt dit neer op een verhoging van maar liefst 15,29% ten opzichte van 2023. Het wettelijk minimum uurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder is in 2024 gestegen naar € 13,27 per uur.
Door hogere loonkosten stijgt ook je kostprijs. Als je wil weten hoeveel, doe dan met Harold een kostprijsberekening.
Eén van de wetswijzigingen die per 1 januari 2024 heeft plaatsgevonden, is de verhoging van de AOW-leeftijd. De leeftijd waarop werknemers voor het eerst een AOW-uitkering ontvangen is verhoogd naar 67 jaar. Dit betekent dat het belang van duurzaam inzetbaarheid van medewerkers met stip op 1 het belangrijkste HR-thema is.
Hoe behoudt je als werkgever zo lang mogelijk je medewerkers? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers tot hun pensioen inzetbaar blijven? Betrokken medewerkers, werkplezier en geluk, een prettige werkomgeving, vitaliteit op de werkvloer en werkstructurering zijn termen die hier aan verbonden zitten. Hoe zit het met de werkdruk binnen jouw onderneming?
“Wist jij dat het sinds 1 januari 2024 verplicht is om een vertrouwenspersoon aan te stellen als je meer dan 10 werknemers hebt ?’
Net zoals vorig jaar is één van de grote HR-trends 2024: het behouden van medewerkers door de inzet van ontwikkeling en persoonlijke groei. Medewerkers verlangen in deze tijd meer dan alleen een vaste baan en een goed salaris. Een andere belangrijke arbeidsvoorwaarde is de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding. Zeker in combinatie met de afschaffing van het STAP-budget is dit een belangrijk punt.
Maar wist jij dat er naast het STAP-budget nog andere subsidiemogelijkheden zijn om de opleidingskosten van jouw werknemer te beperken? Vraag naar de mogelijkheden!
Tip: zorg voor genoeg doorgroeimogelijkheden en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling van personeel. Niets is leuker dan uitdagend en variërend werk!
Het werven en behouden van medewerkers blijft voor 2024 een flinke uitdaging op de arbeidsmarkt. Dit blijft vragen om een proactieve benadering van werkgevers. Werving & selectie wordt steeds vaker gedaan op basis van skills. Daarbij: intern opleiden is en wordt populair. De term ‘employer branding’ wordt steeds belangrijker: het bouwen van een sterk werkgeversmerk. Laat wie wie jij bent als werkgever!
Ondanks een krappe arbeidsmarkt, zijn er ook kansen. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers met een arbeidsbeperking, het inzetten van stagiairs of omscholing.
Meten is weten en dat ik ook jouw HR-kengetallen het geval. Heb jij inzichtelijk wat jouw verzuimkosten zijn van het afgelopen jaar? Bestaat dit uit kort, middellang of langdurig verzuim? Data word een belangrijk gegeven in 2024. Naast de bruikbare informatie die je uit ons HR-systeem kan halen, werk je ook veel efficiënter en creëer je meer overzicht. Zo neem jij de juiste beslissingen!
Bekijk hier hoe ons HR-pakket werkt
Heb jij een vraag over een van deze ontwikkeling? Wil je weten wat voor invloed het heeft op jouw onderneming? Bel dan eens vrijblijvend met Armanda. Ze helpt je graag op weg in de wereld van personeel en HR-zaken.