Verkoop jij beroeps- en/of bedrijfsmatig paarden aan particulieren? Wees je er dan van bewust dat er waarschijnlijk nieuwe wetgeving aanstaande is waardoor de wettelijke garantietermijn wordt verruimd van zes maanden naar één jaar. Dat is uiteraard geen goed nieuws voor verkopers. Het verkopen van paarden aan consumenten wordt hierdoor een (nog) risicovollere aangelegenheid. Jurist mr. Lilian Bakker geeft hippisch ondernemers en professionele verkopers graag een aantal praktische tips & tricks. Lees je mee?
Op 1 februari jl. heeft de Tweede Kamer ingestemd met het verruimen van de wettelijke garantietermijn (of beter gezegd: het bewijsvermoeden) van zes maanden naar één jaar bij de verkoop van paarden aan consumenten. Hoewel de Eerste Kamer nog wel naar het wetsvoorstel moet kijken, lijkt de kans groot dat de nieuwe regels er doorheen komen.
Kort samengevat kan een consument straks tot een jaar (!) na de levering nog bij een professionele verkoper terugkomen met de mededeling dat het paard niet voldoet en dat hij/zij de koop wil ontbinden. Wil de verkoper ontbinding voorkomen, dan zal de verkoper moeten bewijzen dat het paard ten tijde van de levering wél aan de overeenkomst heeft beantwoord.
Graag illustreren we de nieuw wetgeving aan de hand van een voorbeeld. Particulier B koopt een paard bij Stal A. Stal A verkoopt bedrijfsmatig paarden en kwalificeert dus als een professionele verkoper. Komt Particulier B binnen 12 maanden na levering terug met een kreupel paard bij Stal A? Dan wordt dus vermoed dat het paard bij aflevering al niet in orde was.
Stal A zal moeten bewijzen dat het paard bij levering wel aan de overeenkomst beantwoordde en geschikt was voor het aankoopdoel van de koper. Het zal voor zich spreken dat dit voor verkopers bijna niet te doen is. Paarden zijn levende dieren en binnen één jaar tijd kan veel gebeuren. Als verkoper heb je daar geen enkele invloed (meer) op en dat maakt verkopen aan consumenten (nog) risicovoller.
Verkoop jij beroeps- en/of bedrijfsmatig paarden aan particulieren? Zorg dan dat je vast nadenkt hoe je hiermee om wilt gaan en hoe je de risico’s zou kunnen inperken. Graag zetten wij een aantal mogelijkheden op een rij om jou alvast stof tot nadenken te geven:
Overweeg de rechtsvorm van jouw onderneming te wijzigen naar een B.V.
Verkoop jij nu paarden aan consumenten vanuit een eenmanszaak of VOF? Dan loop je straks in privé dus een (nog) groter risico. Daarom zou je kunnen overwegen om de rechtsvorm van je onderneming te wijzigen naar een besloten vennootschap (B.V.).
Zo kun je persoonlijke aansprakelijkheidsrisico’s beperken en bijvoorbeeld beslag op je woning, auto of privébankrekening in een worst-case-scenario voorkomen. Uiteraard kan het exploiteren van je onderneming in een B.V. fiscale en financiële gevolgen hebben. Die zullen per geval moeten worden bekeken en worden afgewogen. Wij denken graag met je mee of dit in jouw specifieke situatie een passende oplossing kan zijn.
De noodzaak van schriftelijke afspraken wordt nóg belangrijker
In de paardenwereld heerst nog altijd een echte ons-kent-ons-cultuur. Afspraken worden (helaas) vaker op basis van onderling vertrouwen gemaakt dan op papier vastgelegd. Met deze nieuwe wetgeving wordt het nauwkeurig schriftelijk vastleggen van afspraken omtrent koop van een paard echter belangrijker dan ooit. Hoe? Door bijvoorbeeld een op maat gemaakte en juridisch correcte koopovereenkomst op te (laten) stellen waarin je onder meer het volgende expliciet en nauwkeurig vastlegt:
Stel uitgebreide klinische én röntgenologische keuring verplicht
Je kunt overwegen om het doen van een klinische en röntgenologische keuring van het paard verplicht te stellen (en dit al dan niet te verdisconteren in de koopsom). Zo heb je altijd een keuringsrapport om op terug te vallen, waarin de toestand van het paard ten tijde van de levering door een deskundige staat beschreven.
Zorg dat je rol als commissionair / bemiddelaar duidelijk is en handel NIET op eigen naam
Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen duidelijk is. Van belang is dat je niet in eigen naam handelt. Je zult dus richting een potentiële koper goed duidelijk moeten maken dat je namens iemand bemiddelt, dat je niet zelf de verkoper bent en dat de koopovereenkomst dus tot stand zal komen tussen de koper en de persoon (verkoper) waarvoor jij optreedt. Zo kun je het consumentenrecht “buiten de deur” houden en in ieder geval voorkomen dat je als commissionair / bemiddelaar voor (verborgen) gebreken wordt aangesproken. Uiteraard geldt ook hier dat het belangrijk is om dit nauwkeurig schriftelijk vast te leggen.
Overweeg of je überhaupt nog paarden wil verkopen aan consumenten
Tot slot kun je jezelf ook de vraag stellen of je met deze nieuwe regelgeving überhaupt nog paarden wil verkopen aan consumenten. In de basis zul je hoe dan ook het risico moeten aanvaarden dat zo’n consumentkoper binnen 12 maanden bij je terug kan komen én dat jij in zo’n geval hoogstwaarschijnlijk in een lastige bewijspositie zit.
Je zult daarvoor zelf een gedegen afweging moeten maken. Bijvoorbeeld dat je zorgt dat je de risico’s in een worst-case-scenario kunt opvangen (bijv. door daar een potje voor aan te leggen, er een voorziening voor te treffen of te kijken of er mogelijk wat te verzekeren valt). Uiteraard kun je alles overwegende ook tot het besluit komen überhaupt niet meer aan consumenten te willen verkopen en je bijvoorbeeld volledig toe te spitsen op de zakelijke markt en/of andere hippische diensten.
Zoals aangekondigd moet het wetsvoorstel nog door de Eerste Kamer. Een nader tijdspad of datum van inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving is vooralsnog niet bekend. Wij achten de kans echter groot dat het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer zal worden aangenomen en daarna op korte termijn zal worden ingevoerd in de Nederlandse wet. Zorg daarom dat je nu al vooruit denkt. Uiteraard houden wij je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op onze website.
Heb je vragen over dit onderwerp en wil je eens sparren met onze juristen? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van een verkoopcontract of schriftelijk vastleggen van jouw rol als commissionair? Neem dan gerust contact op met ons kantoor via 038 – 333 75 74 of info@felix.nl. Wij denken graag met je mee!