DGA’s: bereid je voor op de ‘Wet excessief lenen’

woensdag 21 dec 2022

Leen jij wel eens geld van je eigen BV? Vanaf 1 januari 2023 treedt er een nieuwe wet in werking die een aantal nieuwe spelregels introduceert. Voor DGA’s en aanmerkelijke belanghebbende een wet met wellicht veel gevolgen. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Wij leggen het je graag uit.

Waarom deze nieuwe wet?

Het doel van het kabinet is om leningen van een vennootschap aan zijn directeur-grootaandeelhouder en andere ab-houders te ontmoedigen. Ab-houders konden in het verleden – en tot op heden – vaak de heffing van inkomstenbelasting in box 2 uitstellen door te lenen van de eigen vennootschap, in plaats van het uitkeren van dividend. Dit uitstel wil het kabinet met deze nieuwe wet tegengaan.

Wanneer merk ik het effect?

De eerste peildatum is 31 december 2023. Dit betekent voor jou als ab-houder dat wanneer je op die datum meer dan € 700.000 leent van vennootschap(pen) waarin een (in)direct aanmerkelijk belang wordt gehouden, je over het bedrag boven deze € 700.000,- belasting dient te betalen. Dat betekent dat je hierover het tarief van box 2 (26,9%) van de inkomstenbelasting betaalt aan de fiscus.

Hoe wordt de schuld berekend?

Voor de berekening van de schuld of lening bij de eigen vennootschap worden de schulden van de ab-houder en zijn partner samengeteld. Is dit meer dan € 700.000,-? Dan is de wet van toepassing.

Ook zijn de schulden van ouders en kinderen in een rechte lijn van de ab-houder aan de vennootschap van belang. Zij worden ook wel verbonden personen genoemd. Hun bovenmatige deel van de schulden wordt toegerekend aan de ab-houder. Maar wanneer deze verbonden personen zelf een aanmerkelijk belang houden in deze onderneming, worden zij zelf volgens de hoofdregel betrokken als ab-houder die een lening heeft bij zijn eigen vennootschap. Wil je een rekenvoorbeeld zien? Klik dan hier.

Welke leningen?

Alle civielrechtelijke schulden en verplichtingen aan de eigen vennootschap vallen onder de nieuwe wet. Het gaat dan ook om schulden die niet rechtstreeks bij de vennootschap zijn aangegaan, maar indirect wel van de vennootschap afkomstig zijn. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om leningen van een derde aan de ab-houder onder garantstelling door de vennootschap.

Uitzondering eigenwoningschuld

De eigenwoningschuld is uitgezonderd van deze nieuwe wet indien een hypotheekrecht is verstrekt aan de eigen vennootschap. Wanneer de eigenwoningschuld al op 31 december 2022 bestond, geldt het laatste hypotheekrechtvereiste niet.

Hoe kan ik belastingheffing voorkomen?

Als algemeen belanghouder kun je tot 31 december 2023, de eerste peildatum, anticiperen op deze nieuwe wet. Voor veel ondernemers is het aflossen van de lening aan je eigen vennootschap vaak een onmogelijke optie. Daarom regelen we samen hoe je toch jouw lening onder de grens van € 700.000,- komt. Zo voorkomen we dat je verrast wordt door een forse aanslag inkomstenbelasting van de fiscus.

Weten wat jij het beste kunt doen?

Neem gerust contact met ons op via 038-333 75 74 of info@felix.nl. Wij denken graag met je mee!

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden