Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het antwoord op een andere vraag: wanneer is het gebrek ontstaan? Is dit voor de koop geweest, dan is het voor risico van de verkoper. Is het gebrek na de koop ontstaan dat komt dit voor risico van de koper. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk levert dit veel vragen en discussie op.
Wat te doen met een gebrek, waarvan niet geheel duidelijk is wanneer het is ontstaan? Of een gebrek wat niet zichtbaar was voor partijen, waardoor verkoper meent dat het gebrek niet bestond toen het paard nog in zijn eigendom was? Vaak zal onderzoek door een deskundige, zoals een dierenarts, uitkomst moeten bieden.
Bij het diagnosticeren door middel van klinisch en/of röntgenologisch onderzoek naar het gebrek kan bepaald worden wat de antedatering is van het desbetreffende gebrek. Antedatering betekent in dit geval: tot welk tijdstip is het gebrek te herleiden? Voor stalgebreken is de antedateringsperiode (zeer) kort.
Ontstekingen daarentegen kunnen een veel langere periode al aanwezig zijn geweest bij een paard. Een deugdelijk deskundigenonderzoek is daarmee essentieel voor de vraag voor wiens risico het gebrek dient te komen.
Deze en nog 49 juridische & fiscale vragen vind je in het boekje ‘Paard & Fiscus’. Benieuwd? Vraag het gratis aan.