Werkgevers opgelet! Heb jij in het verleden (in de periode van 1 juli 2015 tot 1 april 2020) een transitievergoeding betaald aan een werknemer die wegens langdurige ziekte ziek uit dienst is gegaan? Dan heb je nog een paar dagen de tijd om daarvoor compensatie aan te vragen bij het UWV. Zorg dat je geen geld misloopt. Wij helpen je graag op weg!
Langdurig zieke werknemer? Het is de angst van veel (kleine) werkgevers. Na 2 jaar loon door betalen heb je ‘eindelijk’ de mogelijkheid om de werknemer via het UWV te ontslaan. Maar, de zieke werknemer heeft met het ontslag óók nog recht op een transitievergoeding. Naast alle kosten aan loondoorbetaling, bedrijfsarts en re-integratie verplichtingen die je ook al gemaakt hebt. Veel werkgevers voelden daarom vaak niets voor het ook nog betalen van een transitievergoeding. In plaats van ontslag kozen sommige werkgevers er zelfs voor om de werknemers dan maar “slapend” in dienst te houden. Zo waren ze geen transitievergoeding verschuldigd. Dat werd echter niet wenselijk geacht en eind 2019 heeft ook de Hoge Raad laten weten dat slapende dienstverbanden in strijd zijn met goed werkgeverschap.
Per 1 april 2020 is daarom een compensatieregeling transitievergoeding langdurig zieke werknemers ingevoerd. Via de compensatieregeling kunnen werkgevers de betaalde transitievergoeding gecompenseerd krijgen bij het UWV. Om in aanmerking te komen voor de compensatie van de transitievergoeding moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
De mogelijkheid tot het krijgen van compensatie ziet óók op transitievergoedingen die tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 zijn betaald (de zogenoemde “oude gevallen”). De compensatieregeling heeft dus “terugwerkende kracht”. Heb jij in de periode van 1 juli 2015 tot 1 april 2020 inderdaad een transitievergoeding betaald aan een langdurig zieke medewerker? Let dan op dat je niet de deadline mist en voorkom dat je geld misloopt!
Uiterlijk op 30 september 2020 kun je namelijk nog een aanvraag tot compensatie bij het UWV indienen voor de zogenaamde “oude gevallen”. En laat dat niet aankomen op de laatste dag, want voordat je de aanvraag überhaupt kunt indienen moet je én eHerkenning én een machtiging voor de dienst “Ontslag/Indienen ontslagaanvraag” hebben aangevraagd. Meer informatie over de aanvraag en de benodigde informatie en documenten vind je op de website van het UWV, klik hier.
Wil je meer weten over de compensatieregeling of heb je hulp nodig bij de aanvraag? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op via 038 – 333 75 74 of info@felix.nl.