De rol van de commissionair bij de (ver)koop van paarden

donderdag 19 mei 2022

Treed je beroeps- en/of bedrijfsmatig op als commissionair / bemiddelaar bij de (ver)koop van paarden? Zorg dan dat jouw rol voor iedereen glashelder is. Wanneer je namelijk niet duidelijk (genoeg) bent over jouw positie als commissionair, loop je bijvoorbeeld het risico dat je wordt aangemerkt als verkoper en aansprakelijk gehouden kunt worden voor (verborgen) gebreken van het paard. Wij geven commissionairs en bemiddelaars praktische tips & tricks hoe je dit het beste kunt aanpakken. Lees verder!

De ons-kent-ons cultuur in de paardenwereld

In de paardenwereld heerst een echte ons-kent-ons cultuur. Afspraken worden vaker op basis van onderling vertrouwen gemaakt dan op papier vastgelegd. Ook de (ver)koop van een paard via een commissionair verloopt meestal mondeling of via een modelovereenkomst die partijen ‘even’ via internet hebben gedownload. Daar liggen echter risico’s op de loer.

Want het komt regelmatig voor dat de (ver)koop van een paard voer is voor discussies en gerechtelijke procedures. Wij worden wekelijks gebeld door verkopers of kopers die onenigheid hebben over een verkocht of gekocht paard (of pony). Procedures over verborgen gebreken, non-conformiteit en/of dwaling zijn in de hippische wereld geen uitzondering. In dergelijke situaties wordt ook regelmatig de rol van de commissionair / bemiddelaar ter discussie gesteld, met alle gevolgen van dien.

Tip 1: Wees duidelijk over jouw rol als commissionair

Juist daarom is het zo belangrijk om je rechtspositie vooraf zo goed mogelijk te regelen. Zo beperk je risico’s en vermijdt je vervelende welles-nietes-discussies en bijbehorende bewijsproblemen.

Als commissionair / bemiddelaar is het van belang dat je niet in eigen naam handelt. Als je als commissionair dus namens de verkoper optreedt, zul je richting een potentiële koper goed duidelijk moeten maken dat je namens iemand bemiddelt, dat je niet zelf de verkoper bent en dat de koopovereenkomst dus uitsluitend tot stand zal komen tussen de koper en de persoon/partij (verkoper) waarvoor jij optreedt. Andersom geldt dit natuurlijk ook.

Tip 2: Maak gebruik van een passende bemiddelings- en (ver)koopovereenkomst

Uiteraard is het raadzaam om dit schriftelijk vast te leggen. Zo voorkom je bewijsproblemen. Hoe?

  • Maak allereerst gebruik van een bemiddelingsovereenkomst met jouw opdrachtgever, waarin je schriftelijke afspraken maakt over o.a. jouw positie en aansprakelijkheid.
  • Zorg daarnaast voor een juridisch correcte koopovereenkomst waarin onder meer duidelijk is vastgelegd wie koper en verkoper zijn.
  • Tot slot is het goed om richting potentiële kopers (of verkopers) zwart op wit vast te leggen dat jij slechts namens een ander bemiddelt bij de koop en zelf dus absoluut geen partij bent bij de koopovereenkomst.

Heb je een procedure lopen of ben je genoodzaakt er een te beginnen? Bekijk dan eens ons stappenplan over een rechterlijke procedure

Vragen of meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp en wil je eens sparren met onze juristen? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van een verkoopcontract of het schriftelijk vastleggen van jouw rol als commissionair? Neem dan gerust contact met ons op via 038 – 333 75 74 of info@felix.nl. Wij denken graag met je mee!

Lees verder

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden