Blog

Welke btw-tarief geldt bij verkoop van een paard?

donderdag 19 mei 2022

Binnen de hippische sector gelden verschillende btw-tarieven. Zo ook bij de verkoop van paarden. Hoewel de levering van een paard fiscaal in principe belast is tegen het algemene btw-tarief van 21%, kan soms ook het lage 9% tarief van toepassing zijn.

Welk btw- tarief van toepassing is, hangt af van het doel waarmee het paard wordt verkocht. Gaat het bijvoorbeeld om een sportpaard, fokmerrie, dekhengst of draagmerrie? Of misschien wel een combinatie van beide?

Daarnaast is van belang dat áls je het lage 9% tarief toepast, je ook goed moet kunnen onderbouwen dat dit inderdaad gerechtvaardigd is. Kun jij niet (voldoende) onderbouwen waarom je het lage 9% tarief toepast? Dan komt het verschil aan btw met het 21% tarief (alsnog) volledig voor jouw rekening. Dit kun je voorkomen!

In dit blog vertellen wij je meer over welk btw-tarief geldt bij verkoop van een paard en hoe je het juiste tarief goed onderbouwt.

Lees hier hoe een actuele financiële administratie een wereld van verschil maakt voor andere hippische ondernemers

De verschillende btw-tarieven bij binnenlandse verkoop van paarden

De binnenlandse verkoop van een paard kan onder het 9%- of onder het 21%-tarief van de btw vallen. Het verlaagde 9% tarief geldt als het gaat om een paard dat gebruikt wordt in de landbouw of dat bestemd is voor de slacht.

Maar ook een fokmerrie, dekhengst of draagmerrie kan onder het 9%-tarief van de btw vallen.

Is de fokmerrie, dekhengst of draagmerrie uitsluitend bestemd voor de fokkerij? Dan geldt het 9%-tarief over de hele koopprijs. Is er naast de fokkerij ook sprake van gebruik in de sport? Dan mag de prijs gesplitst worden in een gedeelte dat met 9% belast wordt en een gedeelte dat met 21% belast wordt.

Bij een dekhengst mag je dan uitgaan van 75% van de prijs onder het verlaagde 9%-tarief en 25% onder het gewone 21%-tarief. Voor een fokmerrie wordt 50% belast met 9% en wordt 50% belast met 21%.

Dit zijn richtpercentages, waarvan je mag afwijken als je aannemelijk kunt maken dat de werkelijke verhouding van het gebruik bij het paard dat jij levert anders is.

Het btw-tarief bij verkoop van een paard aan een buitenlandse koper

Bij toepassing van de normale btw-regeling (zonder toepassing van de margeregeling) kan op een internationale verkoop het 0%-tarief van de btw van toepassing zijn. Bij zo’n internationale transactie is het allereerst belangrijk of het om een verkoop aan een afnemer binnen of buiten de EU gaat.

Verkoop binnen de EU aan een andere ondernemer

Binnen de EU gelden voor verkoop aan andere ondernemers de regels van de zogenaamde ‘intracommunautaire leveringen’. Administratief is het onder andere vereist dat het btw-nummer van de afnemer op de factuur staat. Daarnaast moet je vermelden dat het een intracommunautaire levering is.

Ook is van groot belang dat er voldoende bewijs is van het grensoverschrijdende vervoer. De koper geeft de aankoop dan zelf in zijn eigen btw-aangifte aan als ‘intracommunautaire verwerving’ en kan die btw vaak ook in dezelfde aangifte aftrekken.

Verkoop de binnen EU aan een particulier

Een verkoop aan een particulier uit een andere EU-lidstaat valt in principe onder de normale binnenlandse btw-regels. Wel kunnen de regels voor de zogenaamde afstandsverkopen van toepassing zijn.

Je bent als verkoper de btw van het land van de koper verschuldigd als je aan particuliere afnemers of vrijgestelde ondernemers levert én de paarden voor jouw rekening laat vervoeren naar een andere EU-lidstaat. De regeling van de afstandsverkopen geldt pas als het totaal van de leveringen naar dezelfde EU-lidstaat in het vorige kalenderjaar of het lopende jaar uitkomen boven een drempelbedrag. Dat bedrag verschilt per EU-lidstaat.

Verkoop aan een niet-EU-land

Bij een uitvoer naar een niet-EU-land kan het 0%-tarief voor export gebruikt worden. Als verkoper moet je dan wel kunnen bewijzen dat je het paard naar het buitenland is vervoerd. 

Het 0%-tarief geldt zowel bij verkoop aan een ondernemer als aan een particulier. Direct na verkoop begint de exportprocedure en moet je zo spoedig mogelijk zaken als vervoer, medische keuringen en quarantaine regelen. Alleen dan mag het 0%-tarief gebruikt worden. 

In de hippische wereld wordt daarvoor nog wel eens een termijn van 3 maanden genoemd, maar deze is fiscaal niet juist. De 3 maanden termijn houdt verband met de termijn die maximaal tussen de aangifte van uitvoer en aangifte van uitgang mag zitten.

Verkoop je dus een paard naar Amerika en blijft het paard hier nog een aantal maanden staan om doorgetraind te worden? Dan vindt de export dus niet direct of zo spoedig mogelijk plaats en is de op de verkoop ‘gewoon’ het 21%-tarief van toepassing. Ook gelden voor training de normale btw-regels.

Wil jij de koop of verkoop van een paard vooraf goed regelen en problemen met naheffingen en aansprakelijkheid voorkomen? Bekijk dan hier onze populaire hippische contracten op maat

Gebruik voor een goede onderbouwing van het btw-tarief een koopcontract op maat

Pas je een verlaagd btw-tarief toe bijvoorbeeld op een fokmerrie? Dan is het van belang dat je als verkoper de toepassing van het lage btw-tarief goed kunt onderbouwen. Een enkele mededeling dat het paard door de koper gebruikt gaat worden als fokmerrie is dan niet voldoende. 

Kun jij niet (voldoende) onderbouwen waarom je het lage 9% tarief toepast? Dan komt het verschil aan btw met het 21% tarief (alsnog) volledig voor jouw rekening.

Het is van belang dat je documenten verzameld waaruit blijkt dat het paard ook echt bestemd is voor de fokkerij. Een koopcontract op maat waarin het doel van de koper met het paard staat beschreven is één van de documenten die de Belastingdienst daarvoor standaard opvraagt.

Daarmee dek je ook juridische risico’s af, waardoor je het risico op een procedure over verborgen gebreken, non-conformiteit en/of dwaling aanzienlijk beperkt.

Een andere vraag over btw bij verkoop van een paard?

Neem dan gerust contact met ons op via 038 – 333 75 74 of info@felix.nl. Onze juristen en fiscalisten denken graag met je mee!

Meer weten over contracten? Bekijk onze hippische contracten

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2025 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden