Ben je ondernemer in een VOF of maatschap? Maak schriftelijke afspraken over de samenwerking

maandag 14 nov 2022

De VOF en de maatschap zijn voorbeelden van rechtsvormen waarin 2 of meer ondernemers kunnen samenwerken. In de praktijk zie je vaak dat de ondernemers vol enthousiasme hun onderneming starten. Ze steken daar veel tijd in en vinden elkaar op dat moment uiteraard leuk en aardig.

Toekomst nog steeds goed samen?

Op het moment van beginnen heb je als ondernemer helemaal geen zin om na te denken over de precieze samenwerking. Laat staan over (toekomstige) scenario’s waarin je elkaar wellicht niet meer zo aardig vindt. Hoewel dat natuurlijk aan de ene kant begrijpelijk is, zal het je ook niet verbazen dat het toch verstandig is om daar wél over na te denken.

Verwachtingen en inbreng

Wij zien regelmatig dossiers voorbij komen waar vennoten/maten elkaar na verloop van tijd toch wat minder leuk zijn gaan vinden. Of dat ze over en weer toch andere verwachtingen hadden. En (te) vaak staat er dan niets op papier. Of is datgene wat wel op papier staat onduidelijk opgeschreven. Dat is voer voor (juridische) discussies.

Laat daarom een passende VOF- of maatschapsakte opstellen. Daarin kun je bijvoorbeeld afspraken maken over:

  1. Inbreng
  2. Bevoegdheden: tot welk bedrag mogen de vennoten/maten bijvoorbeeld zelfstandig handelen? Welke rechtshandelingen zijn alleen toegestaan als de vennoten/maten het daar samen over eens zijn? (bijv. aannemen en ontslag van personeel; koop/verhuur van onroerende zaken; het doen van investeringen, etc.)
  3. Beloning & winstverdeling
  4. Ziekte: wat als één van de vennoten/maten langdurig arbeidsongeschikt raakt? Behoudt de zieke vennoot/maat dan wel of niet zijn winstaandeel? En krijgt de andere vennoot/maat bijv. een extra vergoeding als hij/zij langdurig taken van de zieke overneemt? En is het mogelijk om na een X periode de VOF aan de langdurig zieke vennoot/maat op te zeggen?
  5. Beëindiging en voortzetting: hoe moet de VOF worden opgezegd? Wat is de opzegtermijn? En stel dat een vennoot/maat opzegt of dat de VOF eindigt door een andere oorzaak, hoe wordt er dan afgerekend? Wie heeft waar recht op en wat als partijen het niet eens zijn over de waarde? En hoe zit het als één vennoot/maat de onderneming graag wil voortzetten?

Geen juridisch gedoe

Door op papier duidelijke afspraken te maken, weten zakenpartners niet alleen waar ze aan toe zijn, maar het kan ook een boel negatieve energie, kosten en juridisch ‘gedoe’ voorkomen.

Daarnaast is de wettelijke regeling vrij summier. Er is veel ruimte voor contractsvrijheid. Dat betekent dat de vennoten/maten behoorlijk vrij zijn om hun eigen invulling te geven aan de afspraken rondom de samenwerking.

Ben jij vennoot/maat en ben je benieuwd wat wij op dit gebied voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op!

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2025 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden