Algemene voorwaarden: het belang van de kleine lettertjes

maandag 26 sep 2022

Algemene voorwaarden worden ook wel de zogeheten ‘kleine lettertjes’ genoemd. Maar wist je wel dat de kleine lettertjes voor jou als ondernemer van grote betekenis kunnen zijn? Het is meestal niet het eerste waar je aan denkt voor je onderneming. Kun je wel wat hulp gebruiken en wil je graag weten welke risico’s je loopt zónder algemene voorwaarden? Lees dan verder want in dit artikel benoemen we een aantal redenen waarom een goede set algemene voorwaarden voor ondernemers een ‘must-have’ is.

1. Beperken van (ondernemers)risico’s

Via algemene voorwaarden kun je jouw onderneming (en jezelf) beschermen tegen risico’s die ondernemen met zich mee brengt. Wat denk je van:

  • Schadeclaims
  • Extra risico’s bij betalingsproblemen
  • Een langere garantietermijn die je moet geven

Met algemene voorwaarden kun je deze risico’s aanzienlijk verkleinen. Daarmee verklein je ook de kans op juridische conflicten en ‘gedoe’. In voorwaarden kun je namelijk een aansprakelijkheidsbeperking opnemen. Gaat er onverhoopt iets mis bij de uitvoering van de opdracht voor de klant? Dan kun je op je algemene voorwaarden terugvallen. Zo voorkom je hoge schadeclaims.

2. Je bespaart tijd

Via algemene voorwaarden kun je meerdere afspraken in één keer standaard laten gelden als je overeenkomsten sluit met je klanten. Dat is handig én efficiënt. Want daardoor hoef je niet bij elke overeenkomst opnieuw te onderhandelen over bijvoorbeeld betaaltermijnen, levertijden, garanties, annulering en opzegging van de overeenkomst. Ook hoef je niet bij elke offerte of overeenkomst opnieuw (standaard)afspraken vast te leggen. Door het hanteren van algemene voorwaarden is bovendien over en weer direct duidelijk wat de afspraken, rechten & verplichtingen zijn.

3. Eigenaar tot aan de betaling

Als je op rekening producten levert aan klanten, dan kun je jouw juridische positie enorm versterken door in je algemene voorwaarden een eigendomsvoorbehoud op te nemen. Dit is een sterk recht waarbij je – ondanks levering aan de andere partij – eigenaar blijft totdat er is betaald. Wordt er niet betaald? Dan heb je via het eigendomsvoorbehoud het recht om de producten weer op te eisen.

4. Incassorente: door AV hoge rente mogelijk

Daarnaast kun je in algemene voorwaarden spelen met de hoogte van de incassokosten & de rente die je rekent over facturen die niet op tijd betaald worden. Wettelijk zijn er percentages voor rente en incassokosten. Maar, wist jij wel dat je bij zakelijke klanten in jouw voordeel van die wettelijke regels mag afwijken?

Zo kun je bijvoorbeeld 1,5% rente per maand rekenen in plaats van slechts 8% per jaar. Ook kun je de incassokosten bijvoorbeeld standaard op 15% van de openstaande schuld zetten, in plaats van de wettelijke staffel die lagere percentages hanteert.

Moet je dit dan voortaan altijd gebruiken als een (zakelijke) klant een paar dagen te laat is met betalen? Nee. Maar mocht er een keer onverhoopt een vervelend incassodossier komen en is een procedure bij de rechter eventueel noodzakelijk, dan kun je teruggrijpen op die regels in je algemene voorwaarden én kunnen ze je zelfs geld opleveren.

Onderaannemer? Extra opgelet

Brandt het hele gebouw af door een fout van jou als installateur? Dan kun je als onderaannemer aansprakelijk gesteld worden voor het hele bedrag. Door goede algemene voorwaarden te hebben, kun je dit voorkomen.

In vijf stappen naar meer juridische zekerheid

  1. Heb je op dit moment nog niks geregeld? Start eens met de wettelijke aansprakelijkheid.
  2. Breng je huidige risico’s in kaart. Welke zijn acceptabel en welke niet? Door veranderingen kunnen je algemene voorwaarden niet meer voldoende dekkend zijn.
  3. Kies iemand binnen jouw onderneming die zorg draagt voor de algemene voorwaarden. Hij/zij checkt (met een jurist) of ze nog passend zijn voor de onderneming
  4. Stel algemene voorwaarden op. Een jurist kan dit voor je doen zodat je alle risico’s goed hebt afgedekt, ook in juridische taal voor als het er op aan komt.
  5. Zorg ervoor dat je algemene voorwaarden ook van toepassing zijn op je contracten

Meer weten?

Wil jij algemene voorwaarden laten opstellen? Wil je nog meer weten over jouw risico’s? Neem gerust contact met ons op . Je bereikt ons via de info@felix.nl of telefoon. Wij denken graag met je mee.

Logo felix.
Goudplevier 123
8271 GB IJsselmuiden
Duurzaamheid
felix. en duurzaamheid
Lees het hier
Daar word jij wijzer van
Gratis tips afgestemd op jouw branche
Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe regelgeving en andere nieuwswaardigheden.
felix. © 2024 Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Privacy | Algemene voorwaarden